Antena 3 CNN Actualitate George Maior iese la atac: Va veni o vreme şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult

George Maior iese la atac: Va veni o vreme şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult

George Maior iese la atac: Va veni o vreme şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult
02 Sep 2018   •   08:04

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat că în România există o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce îl priveşte, el ţinând să sublinieze în context că nu are nicio intenţie politică şi că nu întreprinde nicio "acţiune subterană" la Washington. 

El a precizat că nu a reacţionat deoarece din calitatea sa de ambasador nu este preocupat de ceea ce se 'bârfeşte' în plan intern. 

Întrebat de moderator cum s-a ajuns ca numele său să fie pomenit în ultima vreme în scandaluri de politică internă, George Maior a răspuns că ar putea exista o anumită percepţie asupra sa, că ar putea coordona de la Washington mişcări politice, însă a subliniat că el nu are nicio intenţie politică. Totodată, el a adăugat că va veni o vreme când va putea vorbi mai mult, dintr-o calitate privată, iar acest lucru nu o să "le facă plăcere unora". 

'Poate există o anumită percepţie că aş putea să coordonez de la Washington mişcări, aşa cum s-a afirmat de altfel, noi mişcări politice, ba să influenţez anumite tendinţe politice. Sunt lucruri false. De fapt este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte, de analize fragmentate, care vor să proiecteze o anumită imagine. Vreau să resping aceste lucruri. Eu nu am reacţionat pentru că din această calitate de ambasador nu mă preocupă ceea ce se bârfeşte sau se discută în câmp direct public, în sens intern. Chiar mă preocupă relaţia aceasta cu SUA şi cred că am construit şi am făcut foarte multe cu resurse foarte puţine, trebuie să subliniez acest lucru, primite de acasă, pentru consolidarea parteneriatului şi evoluţia sa calitativă. Va veni o vreme şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să vorbesc mai mult dintr-o calitate, hai să spun privată. Dar ca să se liniştească, să se calmeze, nu am nicio intenţie politică, nu fac acţiuni subterane, supraterane, subtexte de tip politic, de tip media, cum s-a tot vehiculat, chiar îmi văd de treabă cât pot de bine şi cu profesionalism', a spus George Maior. 

Acesta a precizat că politica actuală îl interesează dintr-un singur punct de vedere - să fie suficient de predictibilă din punct de vedere extern şi în ceea ce priveşte priorităţile strategice legate de România transatlantică, de România europeană, de relaţia fundamentală din punct de vedere al politicii externe cu SUA. 

'Acest lucru funcţionează, restul, bătăliile noastre interne le privim şi noi ca orice spectator', a spus ambasadorul român la Washington. 

George Maior a mai afirmat că, în opinia sa, echipa diplomatică românească pe care o coordonează reuşeşte să facă un lucru foarte bun cu resurse foarte puţine. El a amintit că unele state alocă resurse extrem de generoase pentru promovarea intereselor lor în SUA. 

'Eu vreau să vă spun că foarte multe state, şi este oficial, am şi informat acasă, se poate consulta site-ul Departamentului Justiţiei, nu numesc, inclusiv state din regiune, au alocat sume imense de lobby pentru promovarea intereselor naţionale ale lor. La noi această noţiune are un caracter negativ, la alţii nu. Noi operăm pe simplele resurse pe care le primim, părerea mea că bugetul este mic în comparaţie cu ce ar trebui să facem, dar iată că reuşim să facem şi vizite la nivel de preşedinţi şi fără lobby şi cu bugete foarte mici', a spus diplomatul român. 

Luni, la Reuniunea diplomaţiei române, ambasadorul George Maior a afirmat că Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, este un personaj "spumos", iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă "expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia". 

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, printr-un comunicat transmis luni AGERPRES, că ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a fost chemat pentru a da explicaţii pe tema reacţiei pe care a avut-o în urma apariţiei în spaţiul public a unei scrisori ''atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii''. 

De asemenea, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că premierului Viorica Dăncilă i s-a cerut sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD de la Neptun, să fie demarată procedura pentru rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: George Maior
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close