Antena 3 CNN Actualitate Nou virus cu potenţial uriaș de transmitere găsit în Piatra-Neamț. Medicii au impus mai multe măsuri

Nou virus cu potenţial uriaș de transmitere găsit în Piatra-Neamț. Medicii au impus mai multe măsuri

Direcția Sanitar Veterinară Neamț a confirmat prezența virusului influenței aviare la două cadavre de lebădă prelevate din Lacul Bâtca Doamnei, din Piatra-Neamț.

Nou virus cu potenţial uriaș de transmitere găsit în Piatra-Neamț. Medicii au impus mai multe măsuri
Sursa foto: getty images
de Georgiana Adam    |    03 Feb 2022   •   16:58

Potrivit DSVSA Neamț, după ce a fost confirmată gripa aviară la cele două lebede s-au luat măsuri de prevenire a îmbolnăvirii altor păsări.

A fost interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. S-a impus separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de restul păsărilor domestice și evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea urmând să fie ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice. Este interzisă adăparea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice și s-a impus evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).

Trebuie prevenit contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.

Se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de creștere a păsărilor domestice sau utilizarea unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei. Este recomandat să fie prevenit contactul direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Se va evita introducerii în exploatațiile non-profesionale (gospodării) a păsărilor sălbatice indiferent de context (păsări epuizate fizic, rănite, moarte, vânate), scrie Mediafax.

O atenție deosebită se va acorda riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători care pot transmite boala de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare.

Orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de furaj și apă, mortalitate) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamț.

Cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din magazine autorizate.

×
Subiecte în articol: virus Piatra-Neamț lebede gripa aviara
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close