Antena 3 CNN Actualitate Guvernul amână majorarea pensiilor la grupele I şi II, până în 2010

Guvernul amână majorarea pensiilor la grupele I şi II, până în 2010

Guvernul amână majorarea pensiilor la grupele I şi II, până în 2010
04 Dec 2008   •   16:44

Termenul de intrare în vigoare a legii de majorare a pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă a fost amânat joi printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, după ce actul normativ a fost atacat de Executiv la Curtea Constituţională.
"Ordonanţa de urgenţă amână data de la care se aplică legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă până când vor fi parcurse cele patru etape de calculare, urmând ca ulterior să fie plătite doar diferenţele", a declarat pentru Mediafax ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Potrivit proiectului de ordonanţă legea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2010, cu un an mai tarziu decât stabileşte legea promulgată de Traian Băsescu.
La sfârşitul lunii octombrie şeful statului a promulgat legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă, după ce actul a fost atacat la Curtea Constituţională de către Guvern, iar judecătorii instituţiei au respins demersul Executivului.
În septembrie deputaţii au adoptat o iniţiativă legislativă privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi a II-a de muncă, de la 1 ianuarie 2009. Guvernul nu a fost mulţumit de această iniţiativă legislativă şi a sesizat Curtea Constituţională în cazul majorării pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, motivând că nu au fost prevăzute fondurile necesare şi sunt prevăzute elemente discriminatorii.
Judecătorii Curţii au decis însă că Legea este constituţională şi că mărirea asigurărilor sociale se justifică în mod obiectiv şi rezonabil, problema finanţării ţinând de relaţia dintre Parlament şi Guvern.
"Susţin menţinerea pensiilor aşa cum se află acum", a declarat joi Traian Băsescu. "Anul acesta, pentru a susţine pensiile s-au luat de la buget 400 de milioane de euro. În 2009 vor fi necesare 1.2 - 1.3 miliarde de euro pentru a se putea plăti pensiile la nivelul actual", a mai spus Băsescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close