Antena 3 CNN Actualitate Guvernul vrea să majoreze cu 35% salariile funcţionarilor care gestionează proiecte europene

Guvernul vrea să majoreze cu 35% salariile funcţionarilor care gestionează proiecte europene

Guvernul vrea să majoreze cu 35% salariile funcţionarilor care gestionează proiecte europene
Sursa foto: foto- Facebook
24 Apr 2019   •   15:36

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru majorarea cu 35% a salariilor funcţionarilor care gestionează proiecte cu finanţare europeană. Este vorba despre un act normativ „pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 29/2018 pentru stabilirea criteriilor pe baza cărora se aplică majorarea prevăzută la art. 17 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Potrivit proiectului, Guvernul României urmărește, ca prioritate strategică fundamentală, creșterea absorbției fondurilor structurale şi de coeziune, iar “neadoptarea acestui act normativ va conduce implicit la un procent de absorbție mai mic”.

Hotărârea include Ministerul Transporturilor pe lista instituţiilor care gestionează fonduri europene, intrând astfel în prevederile legii privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, care stabilește drepturile salariale pentru gestionarea de proiecte finanțate din fonduri europene, respectiv majorarea salariului de bază, a soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 35%. „Ministerul Transporturilor contribuie la implementarea proiectelor din domeniul transporturilor finanţate din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene în perioada de programare 2014-2020 și are sub autoritate majoritatea beneficiarilor Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) din domeniul transporturilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 29/2018 pentru stabilirea criteriilor pe baza cărora se aplică majorarea prevăzută la art. 17 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice , în sensul: introducerii Ministerul Transporturilor, respectiv a structurilor din cadrul acestuia; redefinirea „activități-suport” în sensul introducerii de activități pentru autorizații de construcție prin finanțare externă și master planning; redefinirea ”organism de implementare pentru măsurile ex-ISPA” în sensul introducerii ”monitorizarea proiectelor ISPA în vederea închiderii acestora”; introducerea Coordonatorului național (general și sectorial – transport, energie, telecomunicații) pentru Mecanismul pentru Interconectarea Europei - entitate ce deţine responsabilitatea coordonarii gestionării proiectelor finanţate prin Connecting Europe Facility pentru perioada 2014-2020”. Trebuie precizat că România are alocată o sumă de 1,234 miliarde euro pentru investiții în infrastructura de transport, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF).

Proiectul de hotărâre nu menţionează câţi angajaţi ai ministerului ar urma să beneficieze de aceste majorări, dar estimează impactul financiar la 2.515.000 lei pe an. Sumele suplimentare nu produc modificări ale bugetului și vor fi suportate din Titlul 58 și vor fi rambursate de la Comisia Europeană.

 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close