Antena 3 Actualitate Hellvig: "Ficțiunea periculoasă rostogolită de falși profeți pe rețelele de socializare"

Hellvig: "Ficțiunea periculoasă rostogolită de falși profeți pe rețelele de socializare"

de Gabriel Dano    |    06 Dec 2021   •   22:23
Hellvig: "Ficțiunea periculoasă rostogolită de falși profeți pe rețelele de socializare"
Sursa foto: Hepta.ro

În foarte rarele momente când se expune public, directorul SRI Eduard Hellvig fie scrie o analiză în publicația Intelligence, fie ne anunță a posteriori despre vizite cu impact strategic peste ocean.

Azi e cazul primei variante. Un avertisment plin de subînțelesuri de la conducătorul celui mai puternic și influent serviciu de informații al României.

"Am comemorat recent două decenii de la atentatul terorist de la World Trade Center. Pentru SRI și pentru comunitatea globală de informații, septembrie 2001 a reprezentat o criză și un moment de cotitură în înțelegerea rolului și rostului serviciilor de informații. S-au prăbușit rutine și prejudecăți, au apărut noi unghiuri de înțelegere a fenomenelor. Organizațiile și societățile au mers înainte, dar nu ca înainte. Momentul de criză a trasat traiectorii globale care nu ar fi fost explorate altminteri.

Anul viitor se împlinesc șaizeci de ani de la criza rachetelor nucleare din Cuba. În plin Război Rece, două state puternice s-au legănat periculos de aproape pe marginea alunecoasă a unui război cu efecte de neconceput. Fără să evităm clișeul, întreaga lume și-a ținut respirația pe timpul unui impas ce părea fără soluție. Până la urmă rațiunea a triumfat, iar „nodul din mijlocul funiei” nu s-a strâns iremediabil.

Criza le-a deschis noi orizonturi ambelor puteri, le-a arătat că nu trăiesc pe globuri pământești separate și că simpla posibilitate a unei confruntări nucleare este de neconceput, iar soluția diplomatică nu trebuie abandonată nici măcar atunci când totul pare pierdut. La scurt timp după detensionare, SUA și URSS au convenit asupra instalării unei linii directe de comunicare pe axa Washington-Moscova pentru un dialog instantaneu în situații limită.

Deloc întâmplător, gestul rezonabil a venit după o criză. Iar în spiritul pragmatismului politic, orice criză trebuie să aibă și un efect benefic, trebuie să împingă lucrurile către zone imposibil de acceptat pe vreme bună."

Continuarea, pe radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: Eduard Hellvig
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close