Antena 3 CNN Actualitate Hipertensiunea arterială pulmonară, o boală fără speranţă pentru români

Hipertensiunea arterială pulmonară, o boală fără speranţă pentru români

Hipertensiunea arterială pulmonară, o boală fără speranţă pentru români
07 Mar 2011   •   18:45
Hipertensiunea arterială pulmonară este o boală foarte rară şi gravă, dar cu costuri uriaşe. Pentru un singur pacient, preţul tratamentului variază între 7 şi 40 de mii de euro pe an. Doar 168 de pacienţi din cîteva sute beneficiază de Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament.

A
rterele pulmonare ale unui om care suferă de hipertensiune arterială pulmonară se îngustează, producând astfel obosirea inimii şi decesul prematur. Medicii spun că boala este greu de depistat. În România, pacienţii beneficiază de numai câteva medicamente care îi ajută. În lipsa unui tratament adecvat, speranţa medie de viaţă este de doi ani şi jumătate. În Europa, există intre 15 şi 25 de cazuri la 1 milion de persoane. În România medicii estimează să sunt în jur de 300 de pacienţi, însă doar o treime beneficiază de tratament gratuit.

Medicii au făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea numărului de pacienţi în tratament şi pentru introducerea unor terapii noi care ar putea ajuta pacienţii aflaţi într-o stare severă.

Mai există şi varianta transplantului pulmonar, dar această operaţie nu se efectuează în România, iar în alte ţări europene, cea mai ieftină intervenţie costă 150.000 de euro şi ar putea prelungi viaţa celui care se operează cu aproximativ zece ani.

 



×
Subiecte în articol: hipertensiune
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close