Antena 3 CNN Actualitate Iliescu ar fi decretat detenţia pe viaţă pentru Ceauşeşti. Fostul preşedinte: E o făcătură ordinară

Iliescu ar fi decretat detenţia pe viaţă pentru Ceauşeşti. Fostul preşedinte: E o făcătură ordinară

Iliescu ar fi decretat detenţia pe viaţă pentru Ceauşeşti. Fostul preşedinte: E o făcătură ordinară
Sursa foto: Foto: Mediafax
09 Dec 2010   •   20:49

Un document care ar putea schimba istoria revoluţiei din 1989 a fost prezentat de Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi publicaţia electronică Lumea Justiţiei. Este vorba despre un decret care ar purta semnătura lui Ion Iliescu, prin care ar fi fost comutată pedeapsa capitală aplicată în acea zi cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu în detenţie pe viaţă. Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine că documentul prezentat este o "făcătură ordinară" şi că scrisul de pe act nu îi aparţine.

Documentul a fost prezentat joi într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Preşedintele organizaţiei, Teodor Mărieş, a precizat că documentul a fost obţinut de la o sursă în posesia căreia s-ar afla şi varianta originală. Decretul prevede comutarea în detenţie pe viaţă a pedepsei cu moartea aplicată cuplului Ceauşescu pe 25 decembrie 1989 prin sentinţa Tribunalului Militar Excepţional, înfiinţat cu o zi înainte tot prin semnătura lui Ion Iliescu.

Potrivit documentului prezentat, motivul înaintat de Ion Iliescu, autointitulat “preşedinte interimar al României”, este ajutorul oferit de Nicolae Ceauşescu pentru “stoparea vărsării de sânge prin ordine ferme date trupelor de securitate”.

Ion iliescu: Este o făcătură ordinară!

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine însă că documentul este o "făcătură ordinară" şi că scrisul de pe act nu îi aparţine.

"Teodor Mărieş, acest impostor, se ţine de provocări. Este slujbaşul puterii. Se gândesc tot felul de diversiuni pentru a sustrage oamenilor atenţia de la problemele care-i frământă. Acest individ lansează o nouă provocare cum că eu pe 25 decembrie aş fi semnat un decret prin care să fi comutat pedeapsa soţilor Ceauşescu de la pedeapsa cu moartea la pedeapsa cu condamnarea pe viaţă", a declarat Ion Iliescu, potrivit Mediafax.

"Este o făcătură ordinară. Am şi văzut înregistrat textul respectiv. Eu am semnat până pe 27 decembrie un singur decret, pe 24 decembrie, care se referea la constituirea tribunalului excepţional, pentru judecarea soţilor Ceauşescu. Acel decret l-am scris de mână şi are semnătura mea", a precizat Iliescu.

"Ei au făcut acum un text pentru acest decret ca şi cum mi-ar aparţine mie şi vor să copieze scrisul meu. Orice om care se uită atent la scrisul de la decretul pe care l-am redactat şi semnat cu acesta va vedea diferenţa. Au fotografiat cumva semnătura mea, care seamănă, aduce cu semnătura mea. Cu asta vrea Mărieş să convingă lumea că aş fi semnat acel decret", a mai spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai menţionat că în ziua de 25 decembrie 1989, data care apare pe decret, nu a fost "niciodată" singur. "Documentul prezentat azi este datat 25 decembrie (n.r. - 1989). În acea zi nu am fost singur niciodată. Mă aflam în sediul Ministerului Apărării de atunci şi eram cu toţii. Şi cu Petre Roman, şi cu Gelu Voican Vociulescu, şi cu Silviu Brucan. În acea zi s-a petrecut procesul şi în acea seară s-a întors Generalul Stănculescu de la Târgovişte cu filmul care s-a realizat atunci", a mai spus Iliescu.

Acesta este textul documentului prezentat:

“Preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, asigurând interimatul funcţiei de preşedinte al României, examinând dosarul nr. 1/P/1989 şi sentinţa Tribunalului Militar Excepţional, pronunţată astăzi, 25 decembrie 1989, luând în considerare faptul că în vederea stopării vărsării de sânge condamnatul Ceauşescu Nicolae a luat parte activă la încetarea luptelor din partea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat în acest sens, decretează:

1. Se comută pedeapsa capitală privindu-l pe condamnatul Ceauşescu Nicoale la detenţie pe viaţă

2. Se comută pedeapsa capitală privind pe condamnată Ceauşescu Elena la detenţie pe viaţă

3. Dispoziţiile articolelor 1 şi 2 nu aduc nicio altă atingere dispoziţiilor sentinţei numărul 1 din 25 decembrie 1989 privind susnumitii condamnaţi”


 


 

 

 

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu decret pedeapsa cu moartea
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close