Antena 3 CNN Actualitate Iliescu şi-a amânat audierea în dosarul mineriadei

Iliescu şi-a amânat audierea în dosarul mineriadei

Iliescu şi-a amânat audierea în dosarul mineriadei
26 Iun 2007   •   13:04

Fostul preşedinte Ion Iliescu se va prezenta miercuri la Secţia militară a Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul privind moartea a patru persoane în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990. Iniţial, procurorii militari îl citaseră pe Ion Iliescu pentru ziua de marţi, însă fostul şef al statului i-a solicitat procurorului Dan Voinea amânarea audierii cu o zi. Ion Iliescu este acuzat de participare la omor deosebit de grav, alături de fostul ministru de Interne Mihai Chiţac şi fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andriţa. În acest dosar mai sunt cercetaţi penal coloneii de poliţie Călin Traian şi Constantin Vasile.

Iniţial, dosarul a fost trimis în instanţă, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis cauza la Parchet pentru completarea urmăririi penale. Ulterior, cauza a fost disjunsă, Ion Iliescu fiind cercetat penal de procurorii militari şi în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. El este acuzat, alături de alte 20 de persoane, de subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal, crime contra umanităţii, tâlhărie, distrugere, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, arestare ilegală, cercetare abuzivă şi aplicare de rele tratamente.

În timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, în Bucureşti, au fost ucise şase persoane, alte câteva sute au fost rănite, fiind devastate clădirile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi sediile unor partide politice.

Rompres

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close