Antena 3 CNN Actualitate Imagini emoţionante! Se împlinesc 11 ani de la cea mai mare tragedie petrecută vreodată pe o şosea din România

Imagini emoţionante! Se împlinesc 11 ani de la cea mai mare tragedie petrecută vreodată pe o şosea din România

Imagini emoţionante! Se împlinesc 11 ani de la cea mai mare tragedie petrecută vreodată pe o şosea din România
Sursa foto: foto: Wikipedia
24 Mai 2015   •   12:10

Astăzi se împlinesc 11 ani de la cea mai mare tragedie petrecută vreodată pe o şosea din România. Pe 24 mai 2004, explozia unui camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a spulberat 18 vieţi lângă Mihăileşti: pompieri, săteni, simpli trecători. Printre victime, s-au aflat şi doi jurnalişti ai Antena 1 - Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, primii reporteri veniţi la locul accidentului.

La ora 04:56, un telefon anonim dat la Poliţie anunţa că lângă localitatea Mihăileşti, este un TIR răsturnat pe marginea drumului, iar din cabina autovehiculului iese fum. Câţiva şoferi au oprit să dea o mână de ajutor. Autotrenul transporta 20 de tone de azotat de amoniu, care în combinaţie cu motorina scursă din rezervor s-au transformat într-o bombă uriaşă. Explozia a mişcat pământul cu forţa unui cutremur de magnitudine 3, iar în locul unde se afla TIR-ul a apărut un crater de peste 6 metri adâncime. Zeci de imobile din Mihăileşti au fost afectate, pe o rază de peste un kilometru.

18 oameni au fost spulberaţi de suflul exploziei - şapte pompieri, localnicii care se strânseseră în preajma tir-ului răsturnat şi doi jurnalişti ai Antena 1 - Ionuţ Barbu şi Elena Popescu.



Camera de filmat a cameramanului Antena1, Ionuţ Barbu a fost recuperată de jurnaliştii de la Jurnalul Naţional din curtea unui sătean, acolo unde a aruncat-o suflul exploziei.

Autorităţile s-au grăbit să astupe craterul din şosea. La nici cinci ore de la producerea exploziei, deşi ancheta nu se încheiase, buldozerele au intrat în acţiune. Au împins în groapă pâmântul în care se aflau resturi umane şi probe.

Vinovaţi de tragedia de la Mihăileşti au fost găsiţi 3 directori ai firmelor de transport si al combinatului Doljchim, care au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, iar firmele lor au platit daune de sute de mii de euro familiilor victimelor.


×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close