Antena 3 CNN Actualitate În SUA s-a declanşat deja EPIDEMIA. Când va ajunge valul gripal în ţara noastră

În SUA s-a declanşat deja EPIDEMIA. Când va ajunge valul gripal în ţara noastră

În SUA s-a declanşat deja EPIDEMIA. Când va ajunge valul gripal în ţara noastră
Sursa foto: Foto: murrays.co.uk
08 Ian 2013   •   07:46

Vremea rece aduce cu ea o epidemie de gripă. Medicii spun că în două săptămâni valul de îmbolnăviri va lovi şi la noi, după ce în Europa, dar şi în SUA, s-a declanşat epidemia. Pe continentul american, în ciuda vaccinării masive, autorităţile spun că este cea mai gravă epidemie din ultimii zece ani.

"A început în Franţa, a început în Olanda, sunt semne şi în Rusia. Ne aşteptăm ca peste două, trei săptămâni să crească numărul de detecţii de virusuri gripale şi numărul de îmbolnăviri" spune doctorul Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.

O prognoză pe care profesorul Alexandrescu o face cu precizie. De ani de zile, echipa sa de la Institutul Cantacuzino analizează probe, face grafice şi prezice când va lovi gripa mai tare. De când cu internetul, multe s-au simplificat. Predicţiile se fac pe baza căutărilor online.

Offline, sistemul se bazează şi pe alţi indicatori, la fel de preţioşi. Absenţele de la şcoală sau de la serviciu, solicitările la ambulanţă sau chiar cererea crescută pentru anumite medicamente folosite în tratamentul virozelor. Toate arată că numărul de îmbolnăviri va creşte. Americanii au mers chiar mai departe. Au inclus printre indicatori şi vremea.

Medicii spun că şi ei trebuie să ţină cont de factorul meteorologic, în funcţie de care pot prezice punctul maxim al sezonului gripal, chiar şi înainte cu şapte săptămâni. Asta pentru că virusul gripal se transmite cel mai bine atunci când temperaturile sunt scăzute, iar umiditatea crescută. În plus, vremea are influenţă şi asupra imunităţii organismului.

Pentru campania de vaccinare antigripală de anul acesta, Ministerul Sănătăţii a cumpărat aproximativ un milion de doze de vaccin. Dintre ele, au fost folosite puţin peste o treime. Iar epidemia de gripă de anul acesta e una serioasă.

În Statele Unite, au fost raportate cazuri de gripă în 41 de state. 20 de copii au murit în urma complicaţiilor create de virusul gripal, iar numărul celor care au avut nevoie de spitalizare depăşeşte 2.300.

Situaţia este îngrijorătoare şi în Europa. În Rusia, Suedia, Elveţia, Franţa şi Polonia este cod roşu, din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrate. Medicii spun că marea majoritate a oamenilor care s-au îmbolnăvit nu şi-au făcut vaccinul anti-gripal.















×
Subiecte în articol: gripa vaccin antigripal
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close