Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce se beau 40 de pahare de vin în ziua de Mucenici

De ce se beau 40 de pahare de vin în ziua de Mucenici

De ce se beau 40 de pahare de vin în ziua de Mucenici
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    08 Mar 2019   •   14:02

Bărbaţii apreciază obiceiul străvechi de a „bea" 40 de pahare de vin, ce datează din moşi-strămoşi, când se credea că „porţia" de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizează puterea şi vigoarea, pentru că vinul se transformă în timpul anului în sânge şi putere de muncă. 

Totuși, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, potrivit Jurnalul.ro.

Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 Sfinți Mucenici din Sevastia. Refuzând să se închine idolilor, au fost întemnițați și bătuți cu pietre. În cele din urmă, guvernatorul a poruncit să fie aruncați în lacul înghețat de lângă orașul Sevastia. În acea noapte, apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși încă vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și după un timp și-au dat sufletele. Slujitorii guvernatorului au aprins un foc mare și au ars trupurile sfinților.

×
Subiecte în articol: mucenici
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close