Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un avion american dispărut acum aproape 80 de ani a fost găsit în Himalaya. Surpriza din epavă

Un avion american dispărut acum aproape 80 de ani a fost găsit în Himalaya. Surpriza din epavă

Epava unei aeronave militare americane din al Doilea Război Mondial a fost găsită și identificată în munții Himalaya, în teritoriul indian, la aproape 80 de ani de la prăbușirea în urma căreia nu au existat supraviețuitori, relatează presa internațională.

Un avion american dispărut acum aproape 80 de ani a fost găsit în Himalaya. Surpriza din epavă
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Ian 2022   •   22:53

Avionul, de tip C-46 (foto), transporta 13 persoane din orașul chinez Kunming și a dispărut în timpul unei furtuni deasupra zonei muntoase a statului Arunachal Pradesh, în prima săptămână a anului 1945.

"Nu s-a mai auzit niciodată nimic despre acest avion. Pur și simplu a dispărut", a spus Clayton Kuhles, care a condus expediția de căutare la cererea fiului unuia dintre cei aflați la bordul aparatului prăbușit.

Expediția a durat luni de zile iar Kuhles și o echipă de ghizi din grupul etnic local Lisu au fost nevoiți să traverseze râuri intrând în apă până la piept și să înnopteze la temperaturi de îngheț, la altitudini mari.

Trei ghizi au murit de hipotermie în etapa timpurie a căutărilor, în timpul unei furtuni de zăpadă.

În cele din urmă, membrii expediției au găsit resturile avionului pe un vârf înzăpezit, luna trecută.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ei au identificat aparatul după numărul de înmatriculare imprimat pe ampenaj.

În epavă nu au fost găsite rămășițe omenești.

Bill Scherer, fiul unui ofițer de la bordul avionului, a declarat într-un mail pentru AFP: "Pot doar să spun că sunt foarte bucuros să știu unde se află. E trist, dar e și motiv de bucurie".

"Am crescut fără tată. Pot doar să mă gândesc la biata mea mamă, care a primit o telegramă din care a aflat că soțul ei a dispărut iar ea a rămas singură cu mine, un băiețel de 13 luni", a menționat el.

Sute de avioane militare ale SUA au dispărut în teatrele de operațiuni din India, China și Myanmar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unele fiind doborâte de aviația japoneză iar altele, cum este și cazul relatat de AFP, căzând victime condițiilor meteorologice dificile.

×
Subiecte în articol: himalaya C-46 avion disparut Bill Scherer
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close