Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ion Creangă, jurământ misterios față de masonerie - DOCUMENT

Ion Creangă, jurământ misterios față de masonerie - DOCUMENT

Ion Creangă, jurământ misterios față de masonerie - DOCUMENT
15 Apr 2016   •   15:06

Nicu Gane, Dimitrie Anghel sau Ion Creangă membri ai unei societăţI secrete francmasone? Acest lucru se întreabă şi lucrătorii Muzeul Literaturii Iaşi care au făcut public un document inedit, potrivit jurnalul.ro.

În arhiva instituţiei culturale ieşene se află un document care dezvăluie existenţa unei grupări secrete din care făceau parte personalităţi proeminente ale secolului al XIX-lea, mulţi fiind membri şi ai Societăţii Junimea.

Iată şi textul-jurământ semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creangă, cărora se adaugă A.C. Şendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel şI alţii. “Jur pe onoare şi conştiinţă. Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce”.

Jurământul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o făgăduială solemnă făcută de o persoană de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte. De asemenea, jurământul mai poate fi un angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obliga să-şi facă datoria faţă de popor, faţă de patrie ..”, sunt de părere specialiştii de la Muzeul Literaturii Române Iaşi. 

“Textul la care ne referim, prin totalitatea elementelor sale, se înscrie în categoria jurămintelor de credinţă faţă de patrie şi popor, având însă un mare neajuns: sunt absente indiciile lămuritoare cu privire la organizaţia căreia i-ar aparţine misteriosul Comitet ale cărui hotărâri urmează să fie respectate şi executate. Fiind vorba, de personalităţi cunoscute ale culturii româneşti, majoritatea afiliaţi Societăţii Junimea, am fi tentaţi să ne găndim la o organizaţie a francmasoneriei. Ne oferă însă un contra-argument puternic prezenţa iscăliturii lui Ion Creangă – care, se ştie cu certitudine, nu a fost francmason. Singurul indiciu cu privire la datarea documentului este furnizat de Al. Lambrior, care a decedat în anul 1883. Deci înscrisul este anterior acestui an. Oricum, având în vederea statutul moral şi profesional al celor care semnează succintul manuscris, putem considera că aceştia şi-au respectat jurământul. Semnatarii însă au reuşit, fără îndoială ‘să păzească secret absolut”, cu privire la forma lor de organizare, după cum s-au şi angajat”, a declarat cercetătorul ştiinţific la Muzeul Literaturii Române Iași, dr. Dan Jumară.

sursa: jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: masonerie
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close