Antena 3 CNN Actualitate Inedit Viețile tragice ale copiilor lui Iosif Stalin

Viețile tragice ale copiilor lui Iosif Stalin

Toată lumea știe cine e Iosif Stalin, liderul Uniunii Sovietice timp de aproape treizeci de ani, între mijlocul anilor 1920 și până la moartea sa în 1953. A spune că reputația lui nu este bună, este un eufemism.

Viețile tragice ale copiilor lui Iosif Stalin
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    05 Iul 2022   •   18:08

La sfârșitul anilor 1920, Stalin a transformat Uniunea Sovietică într-unul dintre cele mai totalitare state din istoria omenirii, cu milioane de oameni trimiși în renumitele închisori Gulag din toată Rusia.

După aceasta, la începutul anilor 1930, politicile sale au dus la o foamete vicioasă care a ucis milioane de oameni în Ucraina și a dus la incidențe larg răspândite de canibalism.

Și apoi, la sfârșitul anilor 1930, a început epurări enorme ale guvernului, administrației și armatei ruse, care au dus la aproximativ un milion de morți. Mulți oameni sunt familiarizați cu aceste fapte. Dar ceea ce foarte puțini oameni știu este că Stalin a avut mai mulți copii.

Căsătoriile lui Stalin

Stalin s-a căsătorit cu Ekaterina Svanidze în 1906, când avea 28 de ani. Căsnicia lor a fost o căsnicie fericită, iar Ekaterina este, în general, creditată că a reținut cele mai rele impulsuri ale viitorului dictator în timpul vieții sale de adult.

Ei au avut un copil, Yakov, care s-a născut în martie 1907. Cu toate acestea, Ekaterina a murit când Iakov avea mai puțin de un an, în noiembrie 1907. Stalin s-a recăsătorit în 1919 cu Nadejda Alliluyeva, o femeie care avea jumătate de vârsta lui, la acea vreme.

Această a doua căsătorie a fost mult mai puțin fericită, iar Stalin a avut multe aventuri.

Cu Nadejda, a mai avut doi copii legitimi, un fiu pe nume Vasily, născut în 1921, și o fiică, Svetlana, născută în 1926, înainte ca Nadejda să se sinucidă în 1932. Au adoptat și un alt copil, Artyom Sergeyev, fiul lui Fiodor Sergheev, un prieten al lui Stalin, care a murit în 1921.

În afară de acești trei copii legitimi și un copil adoptiv, se știe că Stalin a avut cel puțin doi copii nelegitimi și, destul de plauzibil, mulți alții, deoarece s-a angajat într-o serie de aventuri și relații atât în ​​timpul căsătoriei cu Nadejda, cât și în anii de după moartea acesteia. .

Viața lui Iakov Stalin

Cel mai mare dintre copiii lui Stalin, singurul său copil din căsătoria lui de scurtă durată cu Ekaterina, Yakov, a trăit o viață dificilă. După moartea mamei sale, când avea doar șapte luni, tatăl său l-a lăsat să fie crescut de familia extinsă a Ekaterinei.

A fost adus să locuiască cu Stalin la Moscova, când era adolescent, la începutul anilor 1920, dar tatăl său l-a ignorat în mare măsură, iar tânărul Yakov a încercat să se sinucidă de mai multe ori.

Mai târziu, Stalin a insistat ca Yakov să se alăture Armatei Roșii, armata sovietică. Când germanii au invadat Rusia în 1941, ca parte a celui de-al Doilea Război Mondial, tatăl lui Yakov a insistat ca acesta să se alăture luptei.

A fost capturat în termen de o lună de la începutul invaziei în bătălia de la Smolensk. Stalin a fost furios când a aflat acest lucru, deoarece ordonase ca toți soldații ruși luați în viață să fie considerați trădători.

Yakov a fost dus în Germania, în lagărul de concentrare Sachsenhausen de lângă Berlin. A murit acolo la 14 aprilie 1943, dar detaliile morții sale sunt neclare, unii susținând că a fost ucis în timp ce încerca să evadeze, iar alții sugerând că Hitler a ordonat execuția lui.

Scurta viață a lui Vasily Stalin

Viața celuilalt fiu legitim al lui Stalin a fost la fel de scurtă. Vasily a fost un copil plin de el, care a fost trimis în armată de Stalin.

Cu toate acestea, spre deosebire de Yakov, el a fost în mare parte ținut departe de primele linii. A fost promovat succesiv  și făcut general în 1945, când avea doar 24 de ani.

El a continuat să urce în rândurile bazate pe nepotism la sfârșitul anilor 1940, dezvoltând un gust pentru alcool și un trai generos. Când tatăl său a murit în 1953, comportamentul lui a devenit extrem de neregulat, iar guvernul sovietic l-a închis pentru câțiva ani.

Când a fost eliberat în sfârșit, în 1960, alcoolismul s-a cronicizat și a murit din cauza lui, în martie 1962, cu câteva zile înainte de a împlini 41 de ani.

Viețile celorlalți copii ai lui Stalin

În schimb, sora lui vitregă, Svetlana Stalin, era îndrăgită de tatăl ei.

Când mama ei s-a sinucis în 1932, aceasta avea doar șase ani, și i s-a spus că a murit din cauza complicațiilor cauzate de apendicită.

Svetlana nu a aflat adevărul decât la începutul anilor 1940. Pe măsură ce a crescut, tatăl ei a devenit dominator, dezaprobând puternic o relație de-a acesteia și trimițându-l pe bărbatul în cauză să servească cinci ani în Gulag.

De asemenea, a dezaprobat prima ei căsătorie de scurtă durată, iar cea de-a doua căsătorie cu Iuri Zhdanov, fiul unuia dintre cei mai apropiați aliați politici ai lui Stalin, a fost de fapt o căsătorie aranjată.

Această căsătorie a fost dizolvată cu puțin timp înainte de moartea dictatorului în 1953. Svetlana și-a croit propriul drum după moartea tatălui ei.

Ceilalți copii ai lui Stalin au continuat să ducă vieți mai puțin tragice. Fiul său adoptiv, Artyom, a luptat în al Doilea Război Mondial, a fost decorat pentru serviciile sale în bătălia de la Stalingrad și a devenit locotenent colonel în 1944.

El a continuat să servească în Armata Roșie după încheierea războiului și a considerat reformele lui Mihail Gorbaciov ale Uniunii Sovietice în anii 1980 trădătoare. Ultimele sale cuvinte înainte de a muri în 2008, la vârsta de 86 de ani, au fost „Slujesc Uniunea Sovietică”.

Stalin nu și-a recunoscut niciodată copiii nelegitimi, deși aceștia au primit ajutor financiar și de altă natură. Konstantin Kuzakov, născut în 1911, a fost cel mai remarcabil, jucând un rol semnificativ în dezvoltarea televiziunii, radioului și cinematografiei sovietice. Mai târziu a predat filozofie la Universitatea din Leningrad.

Copiii lui Iosif Stalin, cel puțin cei doi fii legitimi ai săi, au trăit vieți care reflectau natura distructivă a tatălui lor. Unul a fost neglijat de dictator, a încercat să se sinucidă de mai multe ori, apoi a fost trimis pe front când a izbucnit războiul în 1941, pentru a fi capturat și ucis înainte de a împlini patruzeci de ani.

Celălalt aproape că a ajuns la patruzeci de ani, dar trăit o viață pătată de excese și alcoolism.

Viața Svetlanei a fost mult mai stabilă. În mod evident, când tatăl ei a murit, ea a adoptat numele de familie al mamei sale, Alliluyeva. În 1967, ea a fugit în Statele Unite și și-a trăit restul vieții acolo până când a murit în 2011. Copiii ei, nepoții dictatorului, sunt americani.

Astfel, moștenirea dictatorului este că o parte din propria sa familie s-a întors împotriva Uniunii Sovietice.
 

×
Subiecte în articol: Iosif Stalin Rusia copii
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close