Antena 3 CNN Actualitate Inedit Puțini români știu asta. Câte cuvinte traco-dace are de fapt limba română

Puțini români știu asta. Câte cuvinte traco-dace are de fapt limba română

Puțini români știu asta. Câte cuvinte traco-dace are de fapt limba română
13 Aug 2019   •   17:15

Câte cuvinte traco-dace are româna? Un răspuns conținând o cifră exactă nu se poate da, fiindcă orice răspuns depinde de metoda folosită. Listele oferite de Al. Rosetti și Gr. Brâncuș, stabilite pe baza comparației dintre română și albaneză (metoda cea mai puțin nesigură), se opresc la 86, respectiv 89 de cuvinte sigure. Un număr similar de termeni proveniți din substrat (aproximativ 80) există și în celelalte limbi romanice. Gr. Brâncuș adaugă și o categorie de 43 termeni ca fiind „probabil din substrat”.

Termenii proveniți mai mult sau mai puțin sigur din substrat, acceptați ca atare de toți lingviștii, sunt relativ puțini, după cum rezultă și din Dicționarul etimologic al limbii române al lui Al. Ciorănescu.

În ceea ce privește termenii din a doua grupă (cele 43 de cuvinte considerate ca fiind „probabil din substrat”, conform opiniei lui Gr. Brâncuș), mai mulți lingviști îi explică din alte limbi, uneori chiar din latină (este vorba despre negură, codru, vătui, fluture). Nu iau în discuție încercările unor amatori în ale lingvisticii, care atribuie origine traco-dacă tuturor cuvintelor care nu au o etimologie sigură.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close