Antena 3 CNN Actualitate Inedit Știi? Cine este matematicianul român cu teoremă în geometrie

Știi? Cine este matematicianul român cu teoremă în geometrie

Cine nu a auzit de teorema lui Pitagora sau cea a lui Thales? Cine nu a folosit aceste teoreme în ample calcule matematice? Ei bine, da, aceste teoreme sunt supercunoscute și vin în ajutorul celor care au de rezolvat probleme de matematică.

Știi? Cine este matematicianul român cu teoremă în geometrie
28 Ian 2020   •   16:30

Totuși, puțini sunt cei care știu că există și teorema lui Pompeiu, un cunoscut matematician român.

Dimitrie Pompeiu a fost un cunoscut matematician român, profesor la universitățile din Iași, București și Cluj, membru titular al Academiei Române.

Dimitrie Pompeiu s-a născut la Broscăuți în județul Botoșani în anul 1873. Încă de mic, fiul provenit dintr-o familie de țărani era foarte pasionat de cifre și de matematică. În 1898, la vârsta de 25 de ani, obține un concediu plătit și pleacă la Paris, unde își dă Bacalaureatul și se înscrie la Universitate, devenind licențiat în matematici. În anul 1905 și-a susținut teza de doctorat sub conducerea lui Henri Poincaré.

De-a lungul carierie sale, Dimitrie Pompeiu a adus numeroase contribuții în domeniul analizei matematice, teoriei funcțiilor de o variabilă complexă, mecanicii raționale.

În geometrie, teorema lui Pompeiu este următoarea afirmație: Fie triunghiul echilateral ABC, P un punct al planului ce nu aparține cercului circumscris triunghiului ABC. Atunci PA, PB, PC sunt lungimile laturilor unui triunghi.

Teorema a fost descoperită în anul 1936 cu ajutorul numerelor complexe.

Continuarea, pe Shtiu.ro.

 

×
Subiecte în articol: Dimitrie Pompeiu
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close