Antena 3 CNN Actualitate Inedit Una dintre cele mai vechi inscripții descoperite în România a fost decriptată. Nimeni nu s-a așteptat la acest mesaj - FOTO

Una dintre cele mai vechi inscripții descoperite în România a fost decriptată. Nimeni nu s-a așteptat la acest mesaj - FOTO

Una dintre cele mai vechi inscripții descoperite în România a fost decriptată. Nimeni nu s-a așteptat la acest mesaj - FOTO
Sursa foto: foto: romaniaistorica.ro
13 Mai 2016   •   15:02

Tăblița a fost descoperită în anul 1961 în localitatea Tărtăria din județul Alba, de către arheologul clujean Nicolae Vlassa. Tăblița este confecționată din lut, are forma de disc cu diametrul de 5, 8 cm și o perforație marginală situată la 1,5 cm de periferia discului, potrivit Historia.ro.

Descoperirea a fost făcută întrun mormânt alături de un schelet care are o vechime de 7.300 de ani. Analize recente au demonstrat că vechimea tăbliței este aceeași cu cea a scheletului. Se presupune că tăblița a fost o amuletă, un obiect personal, că proprietarul a fost un șaman, iar inscripția reprezintă o formulă magică.

S-au propus mai multe soluții de descifrare a inscripției, dar niciuna nu a fost agreată de către specialiști. Inginerul vâlcean Gheorghe Vasile a găsit o soluție de decriptare a inscripției, prezentată în cele ce urmează. Pentru decriptarea unui text necunoscut sunt necesare următoarele două condiții: să se cunoască valorile fonetice ale semnelor grafice, hieroglife, silabe ori litere și să se cunoască limba folosită în inscripție.

Autorul a dedus că limba inscripției Tărtăria este limba vedică, limba arienilor vedici, un popor care s-a stabilit în nord-vestul Indiei în jurul anului 1.500 î. H. Specialiștii au ajuns la concluzia că limba vedică este foarte apropiată de limba indo-europeană și că ar putea fi chiar aceasta limbă străveche. O ipoteza științifică modernă, susținută de oameni de știința reputați, presupune că indo-europenii au existat în spațiul carpato-dunărean în urmă cu câteva mii de ani, deci autorul inscripției a folosit limba indo-europeană, adică limba vedică.

Autorul decriptării a identificat în literatura religioasă vedică o incantație folosită cu ocazia recunoașterii unui preot vedic în poziția de preot de gradul trei și a presupus că această incantație este soluția de decriptare a inscripției hieroglifice Tărtăria. Prin suprapunerea textului incantației peste inscripție s-a observat că fiecărei hieroglife îi corespunde un cuvânt. Prin numeroase încercări autorul decriptării a găsit conexiuni evidente între cuvintele incantației și hieroglife, care reprezintă constelații cunoscute sau părți ale acestora.

Autorul decriptării a folosit informații din mitologia vedică, astronomia vedică, astrologia vedică, religia vedică și limba vedică (vechea sanscrită). Nivelul de încriptare este foarte avansat, prin urmare autorul inscripției a avut cunoștințe complete din cele cinci domenii ale științelor vedice menționate.

Incantația este următoarea:

Devadhinam jagat sarvam, Mantradhinam ta devata,

Tan mantram brahmanadhinam. Brahmana mama devata.


Traducerea literară este următoarea:

Puterea zeilor stăpânește tot ceea ce există (universul), Puterea mantrelor stăpânește pe zei,

Puterea brahmanilor stăpânește mantrele. Brahma este zeul meu.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close