Antena 3 CNN Actualitate Întâlnire surprinzătoare pentru Liviu Dragnea. Cine a venit la Camera Deputaților

Întâlnire surprinzătoare pentru Liviu Dragnea. Cine a venit la Camera Deputaților

Întâlnire surprinzătoare pentru Liviu Dragnea. Cine a venit la Camera Deputaților
17 Sep 2018   •   18:39

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a primit luni vizita unei delegaţii conduse de Shen Yueyue, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului Chinez, pe agenda discuțiilor figurând și domeniile strategice în care China poate deveni principal investitor.

”Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a primit luni, 17 septembrie, vizita unei delegaţii conduse de Shen Yueyue, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului Chinez şi preşedinte al Federaţiei Femeilor din Întreaga Chină. Întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru evocarea relaţiilor dintre România şi China, care se bucură de un capital mare de încredere şi sunt bazate pe prietenia tradiţională dintre cele două popoare. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a exprimat interesul pentru dezvoltarea dialogului politic, astfel încât acesta să reprezinte un instrument în stimularea colaborării bilaterale”, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaților.

Pe agenda discuțiilor au figurat și domeniile strategice în care China poate deveni principal investitor.

”În contextul excelentei cooperări economice, China fiind principalul partener comercial al României în Asia, cei doi interlocutori au apreciat că există oportunităţi pentru extinderea colabărării pe acest palier, atât prin schimburi comerciale, cât şi prin proiectele de investiţii propuse de ţara noastră. Printre domeniile strategice în care China poate deveni principal investitor s-a remarcat cel energetic, fiind menţionate discuţiile avansate privind reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi construirea unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari. De asemenea, a fost exprimat interesul deosebit pentru implicarea partenerilor chinezi în o serie de proiecte de infrastructură de anvergură pentru România, având în vedere poziţionarea strategică a ţării noastre pe tronsoanele culoarelor europene de transport şi, complementar, pe cel al Noilor Drumuri ale Mătăsii. Astfel, prin valorificarea poziţiei geografice a României, aceasta poate deveni o componentă relevantă a coridoarelor de transport dintre Europa şi Asia, în special prin intermediul Portului Constanţa şi al Dunării”, se mai arată în comunicat.

Liviu Dragnea a transmis companiilor de profil chineze să valorifice oportunitatea participării la implementarea proiectelor româneşti care se vor desfăşura în sinergie cu priorităţile europene şi în concordanţă cu obiectivele platformei de conectivitate UE-China.

”Cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia faţă de stadiul unor parteneriate aflate în desfăşurare, menţionându-se, sub acest aspect, înfiinţarea de parcuri industriale şi, în concret, iniţiativa regiunii Liaoning pentru realizarea unui parc industrial chinez în judeţul Prahova, axat pe domeniul IT şi al tehnologiilor de vârf, inclusiv de echipament medical şi autovehicule electrice, cu o valoare estimată la 200 mil. euro. La finalul discuţiilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a ţinut să sublinieze importanţa diplomaţiei parlamentare şi a dialogului partidelor politice în promovarea cooperării între state, inclusiv în contextul formatelor multilaterale, aceste două instrumente fiind vectori ai facilitării schimbului de idei şi al contactelor interumane”, mai precizează comunicatul.

×
Parteneri
Horoscop 1 aprilie 2023. Zodia care primește o șansă unică
x close