Antena 3 CNN Actualitate Ioan Niculae, scos din aeroport între jandarmi pentru a fi dus în arest. I s-a strigat "Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi oamenii!"

Ioan Niculae, scos din aeroport între jandarmi pentru a fi dus în arest. I s-a strigat "Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi oamenii!"

Miliardarul Ioan Niculae a revenit, vineri, în România cu o cursă de Italia ce a întârziat 25 de minute. El a fost preluat de autorităţi pe aeroportul Henri Coandă, în vederea executării mandatului de arestare.

Ioan Niculae, scos din aeroport între jandarmi pentru a fi dus în arest. I s-a strigat "Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi oamenii!"
de Cristi Popovici    |    Adrian Iclozan    |    19 Feb 2021   •   15:15

Formalităţile de preluare au durat aproape două ore, la capătul cărora omul de afaceri a fost escortat afară din aeroport, înconjurat de jandarmi.

Purtând o mască albă, în căaşă şi cu haina peste mâini - aşa cum procedează, de regulă, cei reţinuţi, pentru a ascunde cătuşele, Niculae nu a făcut nicio declaraţie.

Din mulţime, un bărbat i-a strigat în mod repetat "Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi angajaţii".

Nu a fost clar imediat cine este bărbatul, dar este posbil ca strigătele sale să aibă legătură cu situaţia de la combinatul Donau Chem, patronat de Ioan Niculae, unde în urmă cu două săptămâni au avut loc proteste ale angajaţilor, neplătiţi din noiembrie 2020.

Joi, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru coruptie în dosarul Interagro, prejudiciul stabilit fiind 11 milioane de lei.

La momentul pronunţării, miliardarul se afla în Italia.

Miliardarul, plecat în Italia să se trateze de COVID

El a fost internat la o clinică din Milano pentru a se trata de COVID-19. Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Niculae a anunțat că se va întoarce vineri și se va preda.

”Sunt în Italia! Până acum câteva ore eram internat la o clinică, trebuia să ies, probabil, duminică. După primirea veștii din România că am fost condamnat, mi-am făcut externarea și încerc să mă pregătesc să vin în țară. Mâine (vineri, n.r.) sunt în țară!

Nu am găsit niciun avion din zona Milano, va trebuie să mă deplasez, probabil, cât mai departe de Milano ca să pot găsi un avion.

Nici nu credeam că se va da o sentință astăzi (joi, n.r.), având în vedere votul de ieri al CCR-ului, pe o lege de care și eu ar fi trebuit să beneficiez, ca oricare din România”, a declarat Ioan Niculae, la Antena 3.

Nicolae s-a referit la legea care permite ca în anumite cazuri de evaziune fiscală să nu se mai aplice pedeapsa cu închisoarea, iar cauza să se soluţioneze prin achitarea prejudiciului.

Cinci ani de închisoare cu executare

După sentinţa pronunţată joi, Ioan Niculae a fost căutat, fără succes, la domiciliul său din Zimnicea, de polițiștii veniți să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare.

Decizia dată de magistrații Curți de Apel este definitivă. Instanța i-a mai interzis lui Ioan Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

Inițial, Ioan Niculae a fost condamnat în noiembrie 2018 la 3 ani și 6 luni de închisoare, însă procurorii anticorupție au făcut apel, iar Instanța a decis joi să îi majoreze pedeapsa cu executare.

În tot acest timp, omul de afaceri a avut timp să își pună averea la adăpost. A trecut 90% din acțiunile Interagro pe numele soției sale, la fel și domeniul de la Zimnicea. Și acest domeniu are o poveste interesantă.

A fost subevaluat la 1 milion de lei și vândut soției, pentru ca, mai apoi, să fie ipotecat, banca evaluându-l la 40 de milioane de lei.

Este vorba despre o casă cu mai multe dormitoare, sală de cinema, sală de sport, piscină exterioară, piscină interioară, precum și un teren de aproximativ 26,000 de metri pătrați.

×
Subiecte în articol: Ioan Niculae
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close