Antena 3 Actualitate Iohannis: Ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spaţiu stabil şi predictibil

Iohannis: Ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spaţiu stabil şi predictibil

29 Mai 2017   •   12:10
Iohannis: Ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spaţiu stabil şi predictibil foto: Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că regiunea Mării Negre trebuie să rămână un spaţiu stabil şi predictibil, punctând că pentru aceasta este nevoie de o mai bună colaborare în regiune.

"Cu toţii ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spaţiu stabil şi predictibil, însă atingerea acestui deziderat necesită depăşirea unui mare obstacol: toţi participanţii la acest mare joc de strategie la Marea Neagră ar trebui să considere regiunea mai degrabă o zonă de convergenţă a obiectivelor şi mai puţin o graniţă care desparte interesele divergente. Cheia o reprezintă depăşirea animozităţilor istorice şi identificarea complementarităţii intereselor pentru fiecare dintre ţările din regiune - cu alte cuvinte, o mai bună colaborare", afirmă şeful statului într-un mesaj transmis cu prilejul deschiderii lucrărilor programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

El precizează că România a susţinut constant necesitatea unei cooperări regionale puternice şi a exprimat disponibilitatea de a lucra cu toţi partenerii interesaţi de dezvoltarea zonei Mării Negre.

"România reprezintă, la acest moment, un pol de stabilitate, în contextul unor evoluţii regionale şi internaţionale îngrijorătoare. Ţara noastră a demonstrat că este un partener de încredere şi poate contribui la asigurarea securităţii regionale pe multiple planuri - politic, diplomatic, militar - şi că este pregătită să facă faţă provocărilor de securitate. Progresul pe calea stabilizării regiunii pentru o dezvoltare durabilă necesită categoric o abordare mult mai activă şi mai pragmatică a statelor din această zonă, dar şi o implicare mai consistentă a Occidentului. Este motivul principal pentru care vom depune în continuare eforturi în vederea creşterii vizibilităţii regiunii Mării Negre pe agenda euroatlantică", arată Iohannis.

El afirmă că actualul context internaţional relevă agravarea unor ameninţări complexe şi dinamice la adresa stabilităţii regiunii extinse a Mării Negre.

"Sub influenţa evenimentelor politice şi militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influenţă, situându-se la intersecţia unor graniţe geopolitice şi geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran", spune Iohannis.

Şeful statului indică faptul că este necesară o dezbatere ale cărei rezultate să contribuie la diminuarea caracterului conflictual al regiunii şi la o mai bună fructificare a remarcabilului potenţial al Mării Negre. El spune că o analiză a contextului de securitate trebuie să ia în calcul o agendă diversificată, în care aspectele economice, culturale, de natură socială sau identitară vin în completarea dimensiunii militare şi politice.

"Consider că trebuie acordată o atenţie specială caracterului regiunii de spaţiu aflat la confluenţa unor identităţi variate - un mozaic de state, naţionalităţi şi etnii, cu tradiţii istorice, valori culturale şi religioase proprii", arată Iohannis.

Şeful statului precizează că instabilitatea din zonă este perpetuată de apartenenţa entităţilor statale la spaţii de securitate sau economice diferite.

"Este un tablou complicat, iar stadiile diferite de dezvoltare ale ţărilor din zonă s-ar putea reflecta negativ asupra capacităţii acestora de a coopera", susţine el.

Potrivit preşedintelui Iohannis, conflictele îngheţate din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria şi Nagorno-Karabah, situaţia de pe teritoriul Ucrainei, alături de "potenţialul eruptiv al unor clivaje identitare", precum cele din Transcarpatia sau Caucazul de Nord ameninţă, în continuare, stabilitatea şi securitatea regiunii.

El indică faptul că nu trebuie subapreciată dimensiunea economică.

"Regiunea Mării Negre reprezintă poarta de intrare pentru petrolul şi gazul transportat dinspre Asia Centrală şi Caucaz către Europa. Securitatea infrastructurii energetice din acest sector devine, prin urmare, critică pentru securitatea energetică a Europa. Zona Mării Negre este importantă pentru Federaţia Rusă. În cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militară la nivel regional şi internaţional, Moscova mizează pe menţinerea dominaţiei sale politice, economico-energetice şi militare în acest areal", afirmă şeful statului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close