Iohannis, Orban, Vela și Parlamentul, dați în judecată pentru încălcarea dreptului la libertate individuală cu ocazia stării de urgenţă

de L.D.    |    20 Mai 2020   •   07:44
Iohannis, Orban, Vela și Parlamentul, dați în judecată pentru încălcarea dreptului la libertate individuală cu ocazia stării de urgenţă

Europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes a dat în judecată Parlamentul, pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi pe Marcel Vela, pentru „încălcarea dreptului la libertate individuală cu ocazia stării de urgenţă”.

Într-o postare de pe Facebook, europarlamentarul susţine că interdicţia părăsirii locuinţei sau a gospodăriei este o limitare similară arestului la domiciliu.

„Pentru comparaţie, interdicţia impusă unei persoane de a părăsi zonă internaţională a unui aeroport (o zonă foarte extinsă, ce poate include restaurante, magazine, hoteluri) a fost considerată în jurisprudenţă europeană o privare de libertate. Condamnaţii care execută pedeapsă în regim deschis pot circulă liber în interiorul penitenciarului, într-un spaţiu cu mult mai mare decât o locuinţa, dar sunt în stare de privare de libertate. Condamnaţii care execută pedeapsă în regim deschis pot desfăşura activitate de muncă în afară penitenciarului şi fără pază, părăsind zilnic penitenciarul la o anumită oră şi fiind obligaţi să se întoarcă la o anumită oră, dar situaţia lor juridică este tot de privare de libertate, întrucât faptul de a nu se întoarce constituie evadare”, scrie Cristian Terhes, pe Facebook.

Europarlamentarul susţine că o ordonanţă militară nu poate decide detenţia administrativă în locuinţă a tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.

Acţiunea în instanţă a fost înregistrată pe 8 mai.

Parteneri
sati
x close