Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie: "Ni s-a cerut, în două zile, să spunem câți preoți se vaccinează"

ÎPS Teodosie: "Ni s-a cerut, în două zile, să spunem câți preoți se vaccinează"

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a anunţat, joi, că Biserica Ortodoxă Română a primit ordin să întocmească în două zile liste cu preoţii care vor să se vaccineze. Înaltul prelat a menţionat că va comunica răspunsul nu în două zile aşa cum i s-a cerut ci într-o săptămână, motivând că nu va obliga pe nimeni să se vaccineze.

ÎPS Teodosie: "Ni s-a cerut, în două zile, să spunem câți preoți se vaccinează"
Sursa foto: Faceook Arhiepiscopia Tomisului
de Georgiana Adam    |    07 Ian 2021   •   23:15

ÎPS Teodosie a primit, joi, plângere penală la Poliţie după ce un localnic din Constanța a reclamat că la slujba de Bobotează s-a comis infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Localnicul şi-a motivat reclamaţia susţinând că pe toată durata pandemiei ÎPS Teodosie ar fi sfidat toate regulile impuse pentru prevenirea răspândirii virulului SARS-Cov-2.

 În replică, Arhiepiscopul Tomisului, a susţinut că evenimentul religios a avut autorizațiile necesare, fiind prezentă atât Poliția, cât și Jandarmeria.

”Nu se răspândește virusul ucigaș în timpul unei sărbători. Sunt convins că nu s-a îmbolnăvit nimeni ieri, de ziua de Bobotează. A fost și Poliția, și Jandarmeria, și-au făcut datoria, le-am dat și lor apă sfințită. Este o sărbătoare cosmică, la care participă întregul Univers.

Îmi pare bine că a ieșit Boboteaza cum trebuie. Noi am făcut cu autorizație acest eveniment. Avem aprobare, nu am făcut sfidând autoritățile locale”, a precizat ÎPS Teodosie, la România TV.

Mai mult înaltul prelat a dezvăluit că Biserica Ortodoxă Română a primit ordin să întocmească o listă cu preoţii care vor să se vaccineze.

”Ni s-a cerut, în două zile, să spunem câți preoți se vaccinează. Nu putem spune în două zile, avem nevoie de o săptămână. Nu voi obliga pe nimeni. Ni s-a cerut cum se vaccinează preoții. Eu nu sunt în cunoștință de cauză ca să oblig pe cineva. Am consultat mulți specialiști și sunt reținuți”, a mai adăugat ierarhul.

Totodată, ÎPS Teodosie a dat asigurări în eparhia sa nu se va mai închide nicio biserică, indiferent de evoluţia epidemiologică.

”Biserica nu se va mai închide. Eu nu voi mai închide nicio biserică, indiferent de ce ordin va veni. Biserica este a lui Hristos! Mă simt ca la 20 de ani”, a încheiat ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie a fost reclamat la Poliţie pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Arhiepiscopia Tomisului consideră că plângerea penală pe numele ÎPS Teodosie este neîntemeiată, pentru că Arhiepiscopul nu poartă răspunderea purtării măștii participanților sau a distanței dintre persoane în timpul slujbelor.

Mai mult, mai spun reprezentanţii bisericii, conform legislației, pelerinajele și procesiunile religioase sunt premise şi că la eveniment au fost prezenți polițiști și jandarmi care s-au asigurat de respectarea normelor sanitare în vigoare,

Astfel, ÎPS Teodosie nu poartă răspunderea păstrării distanței fizice sau a purtării măștii din partea participanților la slujbă, aceste responsabilități fiind ale fiecărui participant în parte.

Dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Slujba de Bobotează din Portul Tomis a adunat aproximativ 5.000 de credincioşi și a fost oficiată de ÎPS Teodosie și un sobor de 20 de preoți.

 

 

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close