Antena 3 CNN Actualitate Isărescu: Un val de majorări salariale de 50% ar arunca ţara într-o spirală inflaţionistă

Isărescu: Un val de majorări salariale de 50% ar arunca ţara într-o spirală inflaţionistă

Isărescu: Un val de majorări salariale de 50% ar arunca ţara într-o spirală inflaţionistă
06 Oct 2008   •   16:44

Premierul Călin Poepscu Tăriceanu s-a consultat luni pe tema majorării salariale de 50% pentru toţi bugetarii cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În urma discuţiei, cei doi au afirmat că solicitările de creştere salarială la un nivel necorelat cu indicele de productivitate nu pot fi finanţate.
?Un val de majorări salariale de 50% ar arunca ţara într-o spirală inflaţionistă. O ţară care vrea să aibă o inflaţie cu o singură cifră nu îşi poate permite creşteri salariale extrem de mari? adeclarat Mugur Isărescu, adăugând că ar fi păcat ca după 10 ani de eforturi economice pentru a ajunge la o situaţie relativ stabilă, să ne întoarcem din nou la situaţia dinainte de anii 90.
Referindu-se la deprecierea monedei naţionale, Guvernatorul BNR a afirmat că nu există motive de îngrijorare profundă. ?Totuşi, cand ai inflaţie mare sau tensiune politică, cum e cu aceste solicitări de majorări salariale, piaţa valutară din România este o piaţă vie şi reacţionează.? Isărescu a afirmat în acelaşi timp că sistemul bancar din România este stabil, adăugând că băncile au înţeles că trebuie să acţioneze cu prudenţă.
Vorbind despre majorarea salariilor pentru cadrele didactice cu peste 50%, premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că o astfel de creştere salarială nu este sustenabilă în nicio economie. În acest sens, Guvernul a depus o contestaţie la Curtea Constituţională privind legea majorării salariilor profesorilor. ?Nu putem accepta astfel de măsuri electorale cu caracter populist, care vor duce România într-o criză financiară majoră?, a declarat Tăriceanu.
Acesta e explicat că, în urma crizei financiare globale, trebuie să fim prudenţi în plus, pentru că ?România nu este o ţară izolată?. Tăriceanu a menţionat că vor fi creşteri consistente de salarii, ?în măsura în care ne permitem?, dar prin majorări salariale de 50% toată performanţa economică a României, din ultimii zece ani, se va duce de râpă.
?Eu nu sunt dispus să îmi dau girul pentru o astfel de situaţie. Nu vrem ca România să se întoarcă în criza ce a caracterizat anii '90. Prefer ca eu şi Partidul Naţional Liberal să suportăm aceste costuri politice, dar nu vreau să fiu responsabil pentru o cădere economică. Nu putem să guvernăm în mod iresponsabil?, a declarat Tăriceanu.
Premierul acuză PSD şi PD-L că sunt iresponsabile pentru iniţiativele pe care le promovează. ?Am ajunge în genunchi dacă aceste măsuri sunt puse în aplicaţie. Am ajunge la măsuri extreme, de a majora taxele, şi nu cred că românilor le va place acest lucru. Nu ne dorim ca românii să aibă bani, dar să ajungă să dea şi 1.000 de lei pentru o pâine?, a declarat Tăriceanu, spunând în încheiere că nu doreşte ca ?acumulările din ultimii ani să fie irosite de o inflaţie galopantă?.
Citiţi şi Leul este sub presiune. Bancherii recomandă moderaţie în consum


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu guvern PNL
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close