Antena 3 CNN Actualitate Îşi pregătea terenul? În 2011 Boldea a vrut să limiteze accesul la dosarele penale şi să fie pedepsite scurgerile de informaţii

Îşi pregătea terenul? În 2011 Boldea a vrut să limiteze accesul la dosarele penale şi să fie pedepsite scurgerile de informaţii

Îşi pregătea terenul? În 2011 Boldea a vrut să limiteze accesul la dosarele penale şi să fie pedepsite scurgerile de informaţii
de O.P.    |    23 Mar 2012   •   05:28

Mihail Boldea a depus în 2011 la Parlament două proiecte de lege prin care dorea să limiteze accesul la dosarele penale şi să sancţioneze scurgerile de informaţii din faza de urmarire penală.  Cei mai afectaţi de modificări ar fi fost jurnalişii care ar fi rămas fără surse şi ar fi riscat închisoarea dacă cele două proiecte ar fi fost aprobate.

Boldea propunea ca divulgarea de informaţii dintr-un dosar penal, de către un procuror, judecător, poliţist sau oricare altă persoană  implicată în proces să fie pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Amendament ce ar fi dus pe cale de consecinţă la modificarea codului penal. Totodată deputatul mai dorea ca informaţiile din dosare aflate în faza de urmărire penală sau pe rol să nu facă parte din categoria informaţiilor de interes public. 

Şi astfel, să nu poată fi facute publice decât dupa o sentinţă definitivă. Practic, amendamentul ar fi dus la modificarea legii 544/2001, legea privind accesul liber la informaţille de interes public, principală armă a jurnalistului. Orice informaţie publicată l-ar fi putut arunca în puşcărie pe jurnalistul împricinat.

Imediat după ce  proiectele lui Boldea au fost făcute publice şi mai ales după reacţia presei, deputatul începea să bată în retragere. A postat pe blog un text prin care argumenta faptul că cele două modificări nu au fost gândite nicidecum pentru a trimite jurnaliştii după gratii ci doar pentru a le anula sursele.





×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close