Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile române anunţă că vaccinul Johnson & Johnson este sigur și eficient. Serul ar urma să fie utilizat pentru imunizarea deţinuţilor

Autorităţile române anunţă că vaccinul Johnson & Johnson este sigur și eficient. Serul ar urma să fie utilizat pentru imunizarea deţinuţilor

Beneficiile vaccinării împotriva COVID cu vaccinul Johnson & Johnson depășesc riscurile efectelor adverse, comunică autorităţile de la Bucureşti, la o zi după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente, EMA, a anunţat că la efectele secundare rare ale acestui produs pot fi adăugate cheagurile de sânge.

Autorităţile române anunţă că vaccinul Johnson & Johnson este sigur și eficient. Serul ar urma să fie utilizat pentru imunizarea deţinuţilor
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Apr 2021   •   09:35

Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson &Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat, potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a platformei RO Vaccinare.

 "Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser: au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări. 

Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Autorităţile române: Nu au fost identificaţi factorii care predispun la tromboze

Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.

Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare", precizează autorităţile române.

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte aceeaşi tehnologie, care presupune utilizarea de virus inactivat, ca şi vaccinul AstraZeneca. Spre deosebire de produsul realizat de compania anglo-suedeză în colaborare cu Universitatea Oxford, vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, fără a necesita rapel.

EMA îi avertizează pe cei vaccinaţi să contacteze de urgență a medicul dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:

  • - dificultăți de respirație;
  • - durere în piept;
  • - umflarea picioarelor;
  • - durere abdominală puternică și persistentă;
  • - dureri de cap persistente;
  • - vedere încețoșată;
  • - pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

? Vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient! ℹ️ Concluziile EMA 20.04.2021 în ceea ce privește vaccinul...

Publicată de RO Vaccinare pe Marţi, 20 aprilie 2021

EMA: Cheagurile de sânge pot fi adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson

Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit că formarea cheagurilor de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson.

Cu toate acestea, experții consideră că raportul beneficiu / risc al serului rămâne „pozitiv”.

Comitetul EMA a analizat mai multe probe, inclusiv opt cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces.

Toate persoanele cu probleme au sub 60 de ani, majoritatea femei, iar efectele secundare au apărut în cel mult trei săptămâni de la vaccinare.

Până pe 13 aprilie, peste 7 milioane americani s-au vaccinat cu Johnson & Johnson.

EMA va continua să monitorizeze toate vaccinurile folosite în UE.

60.000 de doze Johnson & Johnson, depozitate la Institutul Cantacuzino

Prima tranșă din vaccinul Johnson & Johnson a ajuns miercuri, săptămâna trecută, în România dar acest produs nu a fost utilizat imediat.

Cele 60.000 de doze au fost depozitate la Institutul Cantacuzino.

"Imediat cum avem disponibile date de la Agenția Europeană a Medicamentului în această privință, România va decide dacă va demara sau nu utilizarea acestui tip de vaccin. E important de menționat că până în acest moment, în Europa nu a fost utilizat acest tip de ser anti-COVID", declara recent coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, pentru Antena 3.

Gheorghiță a anunțat că urmează să înceapă vaccinarea în rândul persoanelor private de libertate iar pentru imunizarea deținuților din penitenciare va fi folosit serul de la Johnson & Johnson.

El a precizat că în penitenciare va fi folosit serul anti-COVID de la Johnson & Johnson, dar se vor putea folosi și alte tipuri de vaccinuri, atâta timp cât vor fi respectate condițiile acestora de păstrare.

"Se va distribui vaccin de la Johnson and Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în măsura în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare", a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Autoritățile au aşteptat indicațiile de la Agenția Europeană a Medicamentului, în condițiile în care agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat suspendarea acestui vaccin, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat serul au făcut tromboze.

×
Subiecte în articol: Johnson & Johnson
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close