Antena 3 Actualitate Judecătoarea Iulia Motoc, suspectă de incompatibilitate. Ministrul Justiţiei a sesizat ANI şi CCR

Judecătoarea Iulia Motoc, suspectă de incompatibilitate. Ministrul Justiţiei a sesizat ANI şi CCR

de M.Z.    |    28 Iun 2012   •   20:22
Judecătoarea Iulia Motoc, suspectă de incompatibilitate. Ministrul Justiţiei a sesizat ANI şi CCR
Sursa foto: Foto: Mediafax

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la posibilitatea de incompatibilitate în care ar putea fi judecătoarea Iulia Motoc. Informaţia apare într-un comunicat al ministerului de resort, potrivit Antena 3.

În sesizarea trimisă ANI, Titus Corlăţean arată că, potrivit CV-ului, declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi altor informaţii publice, Iulia Motoc face parte şi din următoarele structuri: expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului,  membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

De asemenea, ministrul susţine că, în conformitate cu regulamentele organizaţiilor internaţionale menţionate, membrii organismelor menţionate sunt beneficiarii unor drepturi băneşti (diurnă, cheltuieli de deplasare), după cum urmează: activitatea în sistem ONU - 400 -450 dolari pentru fiecare zi de participare; Consiliul de Administraţie al Agenţiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - 173 euro pentru fiecare zi de participare; Comitetul Consultativ al Convenţiei-cadru privind Protecţia Minorităţilor Naţionale - 175 euro pentru fiecare zi de participare.

Titus Corlăţean precizează că, potrivit dispoziţiilor art. 144 din Constituţia României şi a art.61 alin.(4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior".

Un comunicat al ANI arată, astăzi, că judecătorii CC Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în nicio situaţie prevăzută de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor.

Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că Judecătorii Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi Iulia Motoc sunt incompatibili cu funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale, motiv pentru care aceştia ar trebui demişi din funcţie.
   
De asemenea, Corlăţean a susţinut că Iulia Motoc ar avea alte trei angajamente internaţionale, fapt care ar contraveni, de asemenea, prevederilor legii de funcţionare a Curţii.
   
În plus, Titus Corlăţean susţine că deciziile judecătorilor Curţii Constituţionale de miercuri ar fi nule, având în vedere situaţia celor doi.
   
Potrivit Legii Curţii Constituţionale, funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close