Antena 3 CNN Actualitate Judecătorul Florica Roman: „Folosirea populistă în scop electoral a justiției, printr-un referendum convocat odată cu alegerile europarlamentare, riscă să compromită total justiția”

Judecătorul Florica Roman: „Folosirea populistă în scop electoral a justiției, printr-un referendum convocat odată cu alegerile europarlamentare, riscă să compromită total justiția”

Judecătorul Florica Roman:  „Folosirea populistă în scop electoral a justiției, printr-un referendum convocat odată cu alegerile europarlamentare, riscă să compromită total justiția”
21 Mar 2019   •   17:30

Judecătorul Florica Roman a vorbit despre ce au de pierdut cei care organizează referendumul pe justiție și cei care se alătură acestui demers. 

„Daca un referendum despre justitie nu strange 50%+1 dintre votanti, indiferent de cum se voteaza, inseamna ca cei care au initiat referendumul sunt compromisi si/sau tema ori unghiul din care este abordata tema justitiei este una compromisa, care nu intereseaza marea masa a romanilor.

Indiferent de motiv, un scor sub 50%+1 prezenta la vot pentru referendum va compromite orice discurs despre justitie, atat pe cel demagogic, cat si pe cel axat pe problemele reale din justitie.

Esecul referendumului pentru justitie ar insemna si esecul politicilor din cel putin ultimii zece ani, politici focusate intens numai pe acest domeniu.

De asemenea, o prezenta sub 50%+1 dintre cei cu drept de vot la respectivul referendum ar fi un semnal ca cetatenii s-au saturat de demagogie si populism ieftin, ca s-au saturat ca justitia sa le fie prezentata ca unica solutie la toate problemele sociale.

Pe de alta parte, folosirea populista in scop electoral, inca o data, a justitiei, printr-un referendum convocat odata cu alegerile europarlamentare, risca sa delegitimeze si sa compromita total justitia, aflata si asa in cadere libera in ceea ce priveste increderea cetatenilor in ea.

Dincolo de costul electoral platit de initiatorii referendumului, costul pentru Romania si cetatenii ei a unui astfel de demers populist, care angreneaza justitia in jocul politico-electoral, va fi acela ca va diviza cu adevarat iremediabil societatea romaneasca, cu consecinte incalculabile pe termen mediu si lung”, a afirmat Florica Roman. 

Citiți și Klaus Iohannis începe campania pentru referendum

×
Subiecte în articol: Justitia Klaus Iohannis
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close