Antena 3 CNN Actualitate Jurnaliștii britanici de la Sky News, urmăriți penal în cazul reportajului despre traficul de arme din România. DIICOT cere audierea lor

Jurnaliștii britanici de la Sky News, urmăriți penal în cazul reportajului despre traficul de arme din România. DIICOT cere audierea lor

Jurnaliștii britanici de la Sky News, urmăriți penal în cazul reportajului despre traficul de arme din România. DIICOT cere audierea lor
Sursa foto: Foto: captura Sky News
17 Aug 2016   •   13:46

Jurnaliștii britanici care au realizat pentru Sky News reportajul privind ”traficul” de arme din România sunt urmăriți penal. Informația apare în motivarea magistraților în cazul românilor arestați după ce au acceptat să apară în material.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestați preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

În motivare se arată că ”prin toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (şi anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) s-a pus în pericol securitatea naţională, iar respectiva faptă constituie infracţiunea de comunicare de informaţii false. (...) Totodată, s-a reţinut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, şi anume cetăţenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenţie, au comunicat şi răspândit în mediul virtual şi prin mass-media, ştiri şi informaţii false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deşi cunoşteau că aceste ştiri nu sunt reale".

Potrivit instanţei, derularea unor astfel de acţiuni pe teritoriul României ar putea afecta securitatea naţională, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi a populaţiei cu privire la capacitatea autorităţilor române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict şi de a aproviziona cu armament de război grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict.

"Nu în ultimul rând, judecătorul apreciază că, în lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze. În lipsa unei reacţii proporţionale din partea statului, aşa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune (...) ar fi rămas în atenţia opiniei publice, naţionale şi internaţionale, aşa cum s-a dorit iniţial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară şi de natură a discredita imaginea României, dar şi a statului, în particular", se mai arată în motivare.

Comisie rogatorie pentru audierea jurnaliștilor britanici

Procurorii DIICOT vor solicita, prin intermediul unei comisii rogatorii, audierea jurnaliştilor de la postul de televiziune britanic Sky News care au realizat reportajul despre un presupus trafic de arme din România.

Potrivit unor surse judiciare, actele vor fi transmise autorităţilor britanice în această săptămână, urmând ca cel mai probabil audierea să se facă în Marea Britanie.

”Au fost foarte naivi dacă au intrat în acest joc”

Postul tv britanic Sky News a difuzat un reportaj despre presupuşi traficanţi de arme din România. Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.
 
”Au spus că filmează un documentar, cu personaje fictive”

În urma difuzării acestui reportaj, românii care au apărut în imagini au fost arestaţi preventiv, sub acuzația de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare.

De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Fragment din reportajul Sky News

În ciuda dovezilor că totul a fost o înscenare, televiziunea SkyNews îi ia apărarea lui Ramsay.

Armele din reportaj erau deținute legal pentru vânătoare și aparțineau unuia dintre români. Reportajul a fost "aranjat" de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.

×
Subiecte în articol: Sky News
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close