Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dosarul cu şină rezistă şi în faţa legii. Românii, puşi pe drumuri pentru copii

Dosarul cu şină rezistă şi în faţa legii. Românii, puşi pe drumuri pentru copii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care ar trebui să facă dispărut dosarul cu şină din instituţiile publice. În realitate, românii sunt puşi pe drumuri pentru copii de buletin şi alte acte.

Dosarul cu şină rezistă şi în faţa legii. Românii, puşi pe drumuri pentru copii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2023   •   08:47

Deşi legea care elimină dosarul cu şină din instituţiile publice a fost promulgată, în realitate, funcţionarii nu ţin cont de noile reglementări.

Oamenii sunt nevoiţi în continuare să facă drumuri pentru acte care ar trebui să se regăsească în baza de date a statului.

De exemplu, la Casa de Pensii se cer chiar documente emise de Casa de Pensii, spre disperarea vârstnicilor, care pierd zile întregi pentru un dosar.

Astfel, când ajungi la Casa de Pensii din Bucureşti simţi că te-ai întors în timp cu 30 de ani.

La intrare, paznicul este cel care ştie toate informaţiile pentru depunerea dosarelor.

Pentru fiecare problemă există cel puţin trei documente care trebuie completate, unele în original şi copie.

Mai mult, situaţia este atât de absurdă, încât oamenilor le sunt cerute copii ale unor documente emise chiar de Casa de Pensii.

În plus, în instituţie nu există nici măcar un copiator, iar oamenii merg după colţ pentru un xerox.

O situaţie similară este întâlnită şi la Direcţia de Înmatriculări Bucureşti.

Odată cu promulgarea legii care interzice dosarul cu şină, funcţionarii nu ar trebui să mai ceară copii ale unor acte emise de alte instituţii publice.

"Au interdicţia de a mai trimite cetăţenii la acele celebre xeroxuri de dupa colţ, sau din cadrul instituţiei, unde diverşi investitori privaţi s-au obişnuit să ne ia bani frumoşi pe simple copii xerox, aceste lucruri vor dispărea, ca efect al legii.

Un funcţionar de la ghişeu poate să solicite buletinul în original şi să facă el sau ea o copie, nu să-l pună pe cetăţean pe drumuri", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Legea nu prevede şi sancţiuni pentru cei care vor continua să ne pună pe drumuri, dar românii le pot face plângeri funcţionarilor care nu o respectă, iar ei pot fi cercetaţi disciplinar.

Noul act normativ intră în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică în luna iulie a acestui an.

×
Subiecte în articol: dosar cu şină lege Klaus Iohannis
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close