Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Sep 2018   •   12:53

Fostul primar al sectorului 6 Cristian Poteraş a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în dosarul privind trecerea ilegală a unei suprafeţe de 19 hectare de teren în proprietatea Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A., informează DNA.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, Paul Sorin Stănescu, la data faptei reprezentantul Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor, Valentina Narcisa Georgescu pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, spălarea banilor, precum şi Bogdan Georgescu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activităţii Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007 în baza căruia Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A. a obţinut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafaţa de aproximativ 19 hectare pe raza municipiului Bucureşti.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispoziţiilor legale de către inculpatul Poteraş Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaţilor Stănescu Paul Sorin, la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A., Georgescu Bogdan şi Georgescu Valentina Narcisa. Inculpatul Poteraş Constantin Cristian a întocmit şi a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deşi cunoştea că societatea nu se putea prevala de dispoziţiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referinţă prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înfiinţării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se referea la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanţul contabil la momentul înfiinţării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acţiunilor", se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii au stabilit că reprezentantul Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A., Paul Sorin Stănescu, a formulat cererile în baza cărora a fost declanşată procedura, a pus la dispoziţia primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare şi a participat la discuţii având ca scop convingerea funcţionarilor să întocmească formalităţile necesare.

Bogdan Georgescu şi Valentina Narcisa Georgescu, persoane apropiate atât de fostul primar Poteraş, cât şi de Paul Sorin Stănescu, au fost implicaţi în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcţionarul public şi reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalităţi şi au obţinut sprijinul unor persoane cu influenţă asupra funcţionarilor publici implicaţi.

Conform procurorilor anticorupţie, prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societăţii comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în acelaşi timp un avantaj patrimonial pentru Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A.

Pentru a-şi îndeplini atribuţiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, fostul primar al sectorului 6 a acceptat de la Paul Sorin Stănescu promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafaţă de 2,7 hectare din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro. La rândul său, Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacţie imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacţiei, precizează sursa citată.

Totodată, Valentina Narcisa Georgescu a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre acesta şi Paul Sorin Stănescu, cât şi prin simularea prestării unor servicii de consultanţă în comun cu Lucian Viorel Grecu.

"În cursul lunii decembrie 2007, inculpaţii Stănescu Paul Sorin şi Georgescu Valentina Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat în mod nelegal către o societate controlată de inculpată, astfel încât folosul să ajungă la soţii Georgescu ca recompensă pentru aceştia la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită. În perioada 2009 - 2015, Georgescu Valentina Narcisa a transferat beneficiul obţinut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveţia şi ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde provenienţa ilicită a sumelor", se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada 2007 - 2009, Paul Sorin Stănescu a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obţinut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăţi unde avea calitatea de administrator, iar soţia sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse şi, după operaţiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soţiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiţii financiare pe teritoriul SUA.

Procurorii au dispus în cauză instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aflat în proprietatea unei societăţi comerciale controlate de Cristian Poteraş în suprafaţă de 26.998 mp situat în municipiul Bucureşti, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 euro.

S-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deţinute de Paul Sorin Stănescu (conturi bancare şi părţi sociale la o societate comerciale) până la concurenţa sumei de 21.980.000 dolari şi s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurenţa sumei de 4.501.000 euro asupra bunurilor mobile şi/sau imobile aflate în proprietatea sau coproprietatea Valentinei Narcisa Georgescu şi a lui Bogdan Georgescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Cristian Poteras judecata
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close