Antena 3 CNN Actualitate Justiție ÎCCJ sesizează Curtea Constituțională în cazul lui Sebastian Ghiță. Ce se întâmplă cu dosarul fostului deputat

ÎCCJ sesizează Curtea Constituțională în cazul lui Sebastian Ghiță. Ce se întâmplă cu dosarul fostului deputat

ÎCCJ sesizează Curtea Constituțională în cazul lui Sebastian Ghiță. Ce se întâmplă cu dosarul fostului deputat
20 Apr 2018   •   13:59

 Un complet de la Instanţa supremă, care judecă dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat acuzat de corupţie şi şantaj, a decis vineri să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate în legătură cu audierea unei persoane cu dublă calitate în acelaşi dosar, martor protejat şi martor cu identitate reală. 

"Faţă de faptul că în această cauză au fost audiate aceleaşi persoane în calitate reală şi calitate de martor cu identitate protejată, invocăm din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 114 şi 129 din Codul de procedură penală. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că, prin audierea aceleiaşi persoane în dublă calitate, martor cu identitate reală şi martor cu identitate protejată, se aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Dispunem sesizarea Curţii Constituţionale pe aceste aspecte", a decis completul de judecată. 

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale vine după ce mai mulţi martori din acest dosar, printre care şi fostul deputat Vlad Cosma, au susţinut că au fost audiaţi atât ca martori cu identitate reală, dar şi ca martori cu identitate protejată. 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis. 

De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală. 

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii. 

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ICCJ CCR Sebastian Ghita dosar
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close