Antena 3 CNN Actualitate Justiție Surse: Judecătorii CCR se pregătesc să respingă reforma pensiilor speciale

Surse: Judecătorii CCR se pregătesc să respingă reforma pensiilor speciale

Curtea Constituţională ar trebui să se pronunțe azi pe reforma pensiilor speciale. Dacă judecătorii vor decide că legea este neconstituțională, pensionarii speciali vor rămâne cu aceiași bani în buzunare. Potrivit unor surse, magistrații se pregătesc să respingă modificările aduse legii.

Surse: Judecătorii CCR se pregătesc să respingă reforma pensiilor speciale
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2023   •   12:35

Potrivit unor surse, magistrații de la CCR se pregătesc să respingă mâine reforma pensiilor speciale, asta după ce inițial dezbaterile au fost amânate pe motiv că ar fi fost nevoie de mai multe clarificări.

Raportul pregătit de judecători vine cu o lungă listă de șapte argumente pentru ca legea să fie declarată neconstituțională.

Curtea Constituțională a României a amânat săptămâna trecută să se pronunțe în cazul a două legi importante, pentru lămuriri suplimentare. Judecătorii trebuiau să decidă cu privire la legea pensiilor speciale şi legea cumulului pensie-salariu.

Înalta Curte de Casație și Justiție susține că legile privind pensiile speciale încalcă principiile constituționale de independență a justiției și statul de drept.

Mai mult, judecătorii spun că legile privind pensiile speciale încalcă drepturile omului, libertățile fundamentale și principiul egalității în drepturi, consemnate în legea fundamentală. Magistrații sunt însă una dintre categoriile cele mai favorizate din legea pensiilor speciale.

Magistrații pensionari reprezintă, în acest moment, jumătate dintre pensionarii de lux din România. Cea mai mare pensie specială este de peste 4.300 de euro, din care doar un sfert este plătită din contribuții sociale.

Numărul românilor care au încasat pensii de serviciu în luna iunie a fost de peste 10 mii, dintre care jumătate sunt foști procurori și foști judecători. Datele au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii.

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iunie 2023, de 10.281, cei mai mulţi, respectiv 5.271, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Cererea de plată nr. 3 va avea o valoare totală de 3,14 miliarde euro.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close