Antena 3 Actualitate Kelemen Hunor: Nu am discutat despre asta cu Iohannis. Cum vrea liderul UDMR să rezolve problema autonomiei

Kelemen Hunor: Nu am discutat despre asta cu Iohannis. Cum vrea liderul UDMR să rezolve problema autonomiei

27 Feb 2015   •   19:16
Kelemen Hunor: Nu am discutat despre asta cu Iohannis. Cum vrea liderul UDMR să rezolve problema autonomiei

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că nu a discutat până acum cu preşedintele Klaus Iohannis despre autonomia teritorială, doar despre relaţia dintre majoritate şi minoritate, însă 'nu există subiecte tabu' în relaţia cu un preşedinte, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a menţionat că nu vrea să comenteze declaraţia de la Berlin a lui Klaus Iohannis legată de comunitatea maghiară din România, dar poate spune că aceasta are încă multe probleme pe care doreşte să le rezolve prin 'dialog şi mijloace parlamentare'.

'Eu nu comentez declaraţiile preşedintelui, dar într-adevăr suntem parteneri de dialog, ne-am întâlnit de câteva ori de când domnia sa este la Cotroceni şi ne vom întâlni în continuare în mod regulat, am stabilit acest lucru. Există o grămadă de probleme, dar eu nu vreau să intru în analiza declaraţiilor preşedintelui. Comunitatea maghiară are multe, multe probleme, aceste probleme prin dialog şi prin mijloace parlamentare trebuie rezolvate (...) Eu cred că cu orice preşedinte se poate vorbi despre orice, nu există subiecte tabu şi bănuiesc că într-o ţară democratică nici nu trebuie să spunem că există subiecte tabu.(....) Cu domnul preşedinte am vorbit despre foarte, foarte multe subiecte, dar nu despre autonomie. Am vorbit despre problemele legate de relaţia majoritate-minorităţile etnice, chiar am propus şi un acord politic între forţele politice parlamentare, am spus că trebuie gândită, analizată o astfel de posibilitate, şi în acest context discutăm noi cu preşedintele aceste probleme', a spus Kelemen.

El a subliniat că, din poziţia de fost preşedinte al Forumului Democrat German, Iohannis a susţinut proiectul Legii minorităţilor naţionale, care conţine şi capitolul privind autonomia culturală. 'Deci, aici vorbim de garanţii instituţionale pentru păstrarea identităţii etnice pentru fiecare minoritate în parte, inclusiv pentru cea mai numeroasă minoritate din România, minoritatea maghiară', a afirmat liderul UDMR.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin, împreună cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, că în România 'nu există o problemă maghiară' şi că minoritatea maghiară are reprezentanţi politici cu care se întâlneşte foarte des pentru a discuta diverse aspecte ale vieţii politice şi sociale.

×
Subiecte în articol: autonomie

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close