Antena 3 CNN Actualitate Kelemen Hunor, reacție după retragerea Ordinului Național ”Steaua României”: Trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă

Kelemen Hunor, reacție după retragerea Ordinului Național ”Steaua României”: Trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă

Kelemen Hunor, reacție după retragerea Ordinului Național ”Steaua României”: Trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Noi 2017   •   11:47

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că maghiarii trebuie să-şi asume fără teamă opiniile, chiar dacă le sunt retrase toate distincţiile. 

Reacţia acestuia vine după ce, miercuri, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis retragerea distincţiei acordate în anul 2000. 

"Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar şi dacă ne sunt retrase toate distincţiile primite. Obiectivul nostru, al maghiarilor din România, trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor noastre, să gândim şi să lucrăm împreună cu toţi românii care sunt deschişi dialogului", a precizat Kelemen Hunor, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 

Consiliul de Onoare a luat decizia retragerii Ordinului după ce preşedintele UDMR ar fi declarat într-un interviu urrmătoarele: "Cu toate că maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului, ei respectă ziua de 1 Decembrie". 

"Printre principiile de bază ale democraţiei se află şi libertatea persoanelor de a acţiona în conformitate cu propria lor conştiinţă şi de a alege modul de acţiune propriu. Astfel, cetăţeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească şi are libertatea de a-şi exprima gândurile, opiniile şi dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distincţiei, este că, astăzi, în România se îngrădeşte libertatea de exprimare", a apreciat preşedintele UDMR. 

El a mai spus că îşi menţine afirmaţiile din interviul respectiv. 

"În contextul actual, în care este tot mai des şi virulent enunţată retorica antimaghiară, trebuie să ne exprimăm deschis şi clar, la fel şi în 2018 şi întotdeauna. Trebuie să spunem cine suntem şi care sunt dezideratele noastre în secolul al XXI-lea. Intenţia noastră nu a fost niciodată de a ofensa naţiunea majoritară şi nu va exista o astfel de intenţie nici de acum înainte", a completat Kelemen Hunor. 

Totodată, potrivit comunicatului, preşedintele UDMR consideră că "este oarecum o ironie a sorţii" faptul că cei care în anul 2000 i-au acordat distincţia pentru eforturile depuse în interesul promovării cooperării culturale româno-maghiare, în 2017 i-au retras acest merit pentru un interviu prin care a intenţionat să iniţieze "un dialog şi o dezbatere, în vederea restabilirii unei noi baze a convieţuirii paşnice româno-maghiare". 

Decizia Consiliului de Onoare urmează să fie înaintată preşedintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă îi retrage sau nu distincţia respectivă, se mai arată în comunicat. 

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis retragerea distincţiei acordate preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, ca urmare a faptului că într-un interviu acordat recent acesta a apreciat că reprezentanţii Uniunii şi maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului, a declarat pentru AGERPRES Mircea Geoană, membru al acestui for. 

Hotărârea a fost luată cu cinci voturi pentru şi o abţinere, în condiţiile în care unul dintre membri a absentat. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a acordat recent un interviu cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság, în care ar fi vorbit despre pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018. Liderul UDMR ar fi spus că reprezentanţii Uniunii şi maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului şi se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naţionaliste. 

În anul 2000, Kelemen Hunor a primit Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close