Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, criticat în presa germană pentru promisiunile electorale ratate. Este evocat și momentul "Ghinion"

Klaus Iohannis, criticat în presa germană pentru promisiunile electorale ratate. Este evocat și momentul "Ghinion"

Nu toate speranțele s-au împlinit în cei șapte ani de când Klaus Iohannis este președintele României, începe articolul semnat Istvan Deak în publicația Augsburger Allgemeine, datat 12 august 2021

Klaus Iohannis, criticat în presa germană pentru promisiunile electorale ratate. Este evocat și momentul "Ghinion"
de Radu Tiliță    |    14 Aug 2021   •   18:56

"Cândva purtător al speranței în Europa, președintele român Klaus Iohannis, de origine germană, s-a angajat clar față de Bruxelles să lupte împotriva corupției. Între timp, a ajuns să se lupte cu turbulențele politice din țară iar reformele de anvergură avansează lent. Unii compatrioți ai lui Iohannis își pun deja speranțele în succesorul acestuia", se spune în paragraful introductiv al acestui material, semnalat și în presa de la București.

Reproșurile aduse președintelui român în materialul din Augsburger Allgemeine sunt, între alte:

  • Episodul "Ghinion". Fostul profesor de fizică a avut dificultăți să explice cum a dobândit șase imobile. El a pretins că a dat meditații. Moderatorul i-a evocat pe ceilalți profesori care se întreabă "eu cum de n-am reușit, prin muncă cinstită, să îmi fac șase case", moment în care Iohannis a replicat: "Ghinion".

  • In primii doi ani de mandat a fost văzut rar în public. Era considerat arogant iar opoziția l-a numit "Mutul".
  • Pasivitatea lui Iohannis a fost un motiv pentru care PSD a câștigat alegerile în 2016. După alegeri, șeful de atunci al PSD, Liviu Dragnea, a mutilat reformele în justiție, fapt care a sunat alarma la Bruxelles.
  • A fost "învins" în 2018 când, la presiunea guvernului, a fost nevoit să o demită pe Laura Codruța Kovesi (de fapt, a trebuit să dea curs deciziei Curții Constituționale și s-o revoce pe Kovesi, n.r.) din funcția de Procuror-șef al DNA.
  • Lui Iohannis i-a fost clar ca nu are nicio șansă la președinție dacă ar candida împotriva Laurei Codruța Kovesi. Astfel, el a susținut candidatura acesteia pentru postul de Procuror-șef european.
  • În timpul mandatului său, Iohannis a lucrat la îmbunătățirea imaginii României în străinătate iar corectarea situației interne a trecut pe plan secund.
  • Despre migrația sărăciei în Europa de vest nu se discută nimic. Peste cinci milioane de romani (25% populația țării) au emigrat în vest.
  • În anul 2021 temele de gen si sexuale sunt un subiect tabu la școală tocmai în țara unde sunt cele mai multe mame minore din Europa. 
  • Șansa unei reconcilieri istorice cu Ungaria a fost ratată. Iohannis a utilizat retorica populistă la adresa minorității maghiare în războiul cu PSD și a turnat gaz pe foc.

Articolul original în limba germană poate fi citit (pe bază de subscripție) aici.

Foto: Captură a paginii cu articolul din Augsburg Allgemeine

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close