Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Iohannis, consultări cu liderii coaliţiei pe tema grevei din învăţământ

Preşedintele Iohannis, consultări cu liderii coaliţiei pe tema grevei din învăţământ

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat miercuri, la ora 12.00, pe cei trei lideri ai coaliției de guvernare la consultări pe tema grevei din educație, anunță Administrația Prezidențială.

de Dana Musceleanu    |    31 Mai 2023   •   12:30

Update 12:45 La discuţiile de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

Liderul UDMR Kelemen Hunor nu a putut fi prezent deoarece se afla la Cluj şi a fost invitat abia azi dimineaţă.

Au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.

După discuţiile de la Cotroceni, va urma o nouă rundă de negocieri cu sindicaliştii, la Guvern, de la ora 13:30, potrivit surselor politice. 

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice, se arată într-un comunicat de presă.

Președintele le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat.

Ştirea inişială - Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au fost invitați la Palatul Cotroceni la ora 12.00 pentru consultări pe tema grevei din educației. Liderul UDMR se află, la ora transmiterii știrii, la Cluj Napoca.

În urma discuțiilor de marți, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele României a îndeamnat toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile

Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, la întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educaţie, disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.

La rândul lor, sindicaliştii din Educaţie par a fi încrezători în discuţiile avute ieri cu președintele ţării, deşi au anunţat că greva continuă.

”A fost un dialog cu președintele României. I s-a prezentat situația și s-au oferit câteva soluții. Cea mai importantă din ele este faptul că președintele a girat un posibil acord politic încheiat de președinții celor trei partide care formează coaliția majoritară”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat deja susţinerea pentru cadrele didactice. 

”Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea și respectul cuvenit dascălilor”, a susținut Ciolacu, săptămâna trecută, după o întâlnire cu reprezentanții profesorilor.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close