Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis l-a luat cu el în Coreea de Sud, fără să știe, pe candidatul PNL la Primăria București

Klaus Iohannis l-a luat cu el în Coreea de Sud, fără să știe, pe candidatul PNL la Primăria București

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său, Yoon Seok-youl, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Coreea de Sud.

de Laurențiu Rădulescu    |    23 Apr 2024   •   09:24

Cei doi șefi de stat au discutat despre consolidarea parteneriatului diplomatic și strategic în domeniul Apărării și al energiei nucleare.

Tot astăzi, Klaus Iohannis va avea alte întâlniri importante, între care cea cu premierul Coreei de Sud, dar și cu alți oficiali, pentru a discuta despre extinderea colaborării dintre cele două țări pentru următorii 10 ani.

În Coreea de Sud, Iohannis este însoțit de o delegație de miniștri din care face parte titularul portofoliului Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit unor surse politice citate de Antena 3 CNN, Burduja a fost desemnat azi-noapte, târziu, candidat PNL la Primăria Capitalei, la capătul unei ședințe maraton a coaliției PSD-PNL.

În aceeași ședință, medicul Cătălin Cîrstoiu a fost retras din poziția de candidat comun la Primăria Generală, iar PSD ar fi nominalizat-o pe Gabriela Firea pentru a candida la această funcție.

Delegația condusă de Iohannis în Coreea de Sud vrea extinderea parteneriatului pentru 10 ani

"Miniștrii Energiei, Sebastian Burduja, și al Apărării, Angel Tîlvăr, se află la Seul, în delegația președintelui Iohannis, alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Obiectivul delegației este acela de a continua parteneriatul României împreună cu Coreea de Sud pentru următorii 10 ani de zile. 

În următoarele ore, Klaus Iohannis se va întâlni cu prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo, în timp ce miniștrii din delegație vor semna diferite documente aferente parteneriatului amintit.

De este important acest parteneriat? Coreea de Sud este a treia putere economică din Asia, după Japonia și China. Este o economie care vrea să se dezvolte în primul rând spre Europa și, tocmai de aceea, România are, sau ar trebui să aibă, interese uriașe în această zonă.

În ceea ce privește domeniul energetic, vorbim de interesul țării noastre de a dezvolta acea linie de reactoare modulare mici.

Mâine, președintele va merge la o fabrică ce produce piese pentru aceste dispozitive nucleare de producere a energiei.

În ceea ce privește dimensiunea militară a vizitei, punctul central îl reprezintă contractul, aprobat de Parlamentul de la București, de achiziție a 54 de tunuri autopropulsate compatibile NATO, de tip K9 Thunder.

Aceste blindate moderne ar urma să fie livrate părții române în următorii trei-patru ani, pentru o sumă de aproximativ 750-760 de milioane de dolari, fără TVA", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close