Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: "Implicarea tinerilor în viaţa publică este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale"

Klaus Iohannis: "Implicarea tinerilor în viaţa publică este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale"

Klaus Iohannis: "Implicarea tinerilor în viaţa publică este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale"
Sursa foto: Foto: Facebook
13 Noi 2016   •   20:59

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu ocazia acordării înaltului patronaj pentru programul "Capitala Tineretului din România", ediţia 2017, în care afirmă că implicarea tinerilor în viaţa publică este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale.

"Implicarea tinerilor în viaţa publică, atât direct, cât şi prin organizaţii reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca iniţiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieţii noastre şi vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens", afirmă şeful statului în mesajul prezentat de consilierul de stat Ligia Deca, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

El susţine că "summitul tinerilor este genul de eveniment care contribuie la construirea unei societăţi a dialogului, în care diverse grupuri din societate îşi pot exprima opiniile şi pot discuta problemele presante într-un cadru incluziv şi deschis".

Preşedintele Iohannis subliniază că în lipsa unei apropieri de anumite comunităţi şi, mai ales, de nevoile lor specifice, nu vor fi generate niciodată schimbări autentice, care să vină în întâmpinarea aşteptărilor reale ale oamenilor.

"În acest sens, ideea de a desemna o 'Capitală a Tineretului din România' are potenţialul de a deveni un catalizator pentru astfel de transformări la nivel local, menit să aducă tinerii în centrul procesului de dezvoltare urbană. Sper că va genera un nou model de relaţionare între autorităţile locale, asociaţiile de reprezentare ale tinerilor şi comunitate", precizează şeful statului.

El arată că importanţa acestor eforturi nu trebuie subestimată, punctând că în Europa se pune problema unei noi abordări a integrării tinerilor în societate şi pe piaţa muncii, ca urmare a reducerii oportunităţilor de care aceştia beneficiază. Şeful statului menţionează că pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, se observă dispariţia progresului economic intergeneraţional care în trecut era considerat firesc.

Preşedintele Iohannis afirmă şi că tinerii din multe state sunt mai săraci ca generaţiile anterioare şi au probleme în a începe o viaţă independentă sau în a-şi întemeia o familie.

"În acest context, am acordat înaltul patronaj ediţiei din 2017 a programului 'Capitala Tineretului din România', ca punct de pornire în efortul comun de a readuce problemele tinerilor în prim-planul spaţiului public din România", arată şeful statului.

El precizează că această iniţiativă are nevoie de măsuri suplimentare de susţinere, inclusiv prin corelarea politicilor de tineret între autorităţile publice centrale.

"Tinerii se vor putea regăsi în centrul strategiilor de dezvoltare comunitară doar printr-o colaborare constantă între primării, consilii judeţene şi locale, organizaţii de tineret, mediul privat sau alţi reprezentanţi din societatea civilă", completează Iohannis. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close