Klaus Iohannis: „Pe 6 aprilie va avea loc la Bucureşti o conferinţă internaţională pe tema rolului majorităţii şi al opoziţiei în democraţie”

de A.M.P    |    24 Ian 2017   •   17:36
Klaus Iohannis: „Pe 6 aprilie va avea loc la Bucureşti o conferinţă internaţională pe tema rolului majorităţii şi al opoziţiei în democraţie” Foto: Klaus Iohannis/Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că pe 6 aprilie, la Bucureşti, va avea loc o conferinţă internaţională pe tema rolului majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică veritabilă, la care va participa secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, scrie Agerpres.

"România este un susţinător fervent al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre. Astfel, mi-am exprimat părerea că este nevoie, mai mult decât oricând, să sprijinim - la cel mai înalt nivel - standardele şi valorile Consiliului Europei. Din acest motiv, împreună cu domnul secretar general (n.r. al Consiliului Europei), vom inaugura, sub patronaj comun, pe 6 aprilie, la Bucureşti, o Conferinţă Internaţională, organizată în colaborare cu Comisia de la Veneţia, pe tema Rolul majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică veritabilă", a spus Iohannis, după întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

El a subliniat că organizarea acestei conferinţe este iniţiativa secretarului general Jagland, care a solicitat Comisiei de la Veneţia să elaboreze un set de linii directoare cu privire la această chestiune.

"Conferinţa de la Bucureşti va reprezenta un reper important în procesul de elaborare a acestor linii directoare esenţiale. Aceasta este speranţa noastră", a afirmat Iohannis, adăugând că aşteaptă cu interes vizita secretarului general al Consiliului Europei în România.

Şeful statului a menţionat că împreună cu oficialul european şi-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu actualul context politic dificil din Europa, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului, precum şi de încercări de a acţiona împotriva valorilor democratice fundamentale".

"Am căzut de acord că este esenţial să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate aceste fenomene", a spus Iohannis, care l-a asigurat pe secretarul general al Consiliului Europei de angajamentul său personal în acest scop.

El l-a informat pe secretarul general şi cu privire la sprijinul României pentru proiectul unui viitor Summit al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul Europei, care să fie organizat în Franţa, în anul 2019.

"Aştept cu interes să cooperăm în vederea pregătirii acestui eveniment, din postura exercitării Preşedinţiei Consiliului UE", a precizat Iohannis.

Şeful statului a arătat că discuţiile au vizat şi Republica Moldova.

Secretarul general al Consiliului Europei a apreciat rolul important jucat de România în ceea ce priveşte deţinerea preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

"România este un partener important al Consiliului Europei. (...) România este o ţară importantă şi în regiune", a afirmat oficialul european.

Parteneri
x close