Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: România a trebuit să facă față pandemiei. Statul, obligat să continue măsurile

Klaus Iohannis: România a trebuit să facă față pandemiei. Statul, obligat să continue măsurile

Klaus Iohannis a făcut primul anunț după ședința CSAT de astăzi. Președintele a anunțat strategia de apărare a țării pentru 2020 - 2024.

Klaus Iohannis: România a trebuit să facă față pandemiei. Statul, obligat să continue măsurile
Sursa foto: Presidency
27 Mai 2020   •   13:09

”Am condus azi şedinţa CSAT în care au fost abordate mai multe teme relevante pentru apărarea şi securitate naţională. Punctul central l-a constituit analiza noii strategii de apărare pentru perioada 2020-2024. Vreau să vă prezint mai multe aspecte legate de siguranţa cetăţenilor. 

În primul rând, strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea. România a trebuit să facă faţă pandemiei într-un timp scurt, iar perspectiva evoluţiei ciclice a virusului obligă statul român să păstreze măsurile pe plan medical, al ordinii publice, pe asigurarea serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice.

Noua strategie oferă răspunsuri privind prioritatea României de a asigura siguranţa cetăţenilor. Politicile publice din domeniul securităţii vor fi concepute având ca beneficiar final cetăţeanul. Pentru că românii trebuie să simtă că trăiesc într-un mediu sigur şi să aibă încredere că instituţiile îl apără şi protejează. Strategia pentru 2020-2024 operează cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă, introdus şi definit în cel existent. 

Strategia vizează dimensiuni precum politica externă, educaţia, sănătatea, economia, ordinea publică, mediul, securitatea energetică şi cibernetică. Am gândit această strategie ca pe un instrument care fundamentează o viziune şi o direcţie în materie de securitate naţională privind deopotrivă cetăţeanul, societatea şi instituţiile statului", a zis Klaus Iohannis.

România contribuie la menținerea securității colective

”România este ţara care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi interesele. Este o ţară care ştie să îşi apere patrimoniul, domeniile de excelenţă. Nu în ultimul rând, România contribuie la menţinerea securităţii colective şi la promovarea democraţiei şi libertăţii, alături de parteneri. Acestea presupun continuitate în angajamente. Este evident că parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la UE şi NATO sunt reafirmate ca piloni ai politici noastre internaţionale. 

Strategia 2020-2024 implică o nouă abordare, o abordare determinată de schimbarea de paradigmă de la nivelul global, care ţine cont de tensiunile din regiune, de proliferarea terorismului, de ameninţările hibride şi cibernetice.”, a adăugat Președintele.

Siguranța românilor, elementul cheie

”Siguranţa cetăţeanului rămâne un element cheie al abordării, statul având datoria de a identifica strategii sectoriale de protejare a sa. 

Strategia încurajează colaborarea interinstituţională mai eficientă, inclusiv prin formarea unui grup de reflecţie strategică. Noua strategie se bazează pe o diagnoză clară a statului şi a instituţiilor. Doar cunoscuând în profunzime starea societăţii, pot fi bine definite ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile, din perspectiva securităţii naţionale. 

Am acordat un rol central colaborării public-privat, cetăţean-comunitate şi civil-militar, pentru că parteneriatul cu românii şi comunitatea în ansamblu este metoda cea mai bună de a rezista în faţa noilor ameninţări.

Rămâne un obiectiv prioritar modernizarea cadrului legislativ, care trebuie să rămână coerent şi aplicat. 

Acestea sunt câteva linii majore care au conturat proiectul noii strategii naţionale de apărare a ţării, care are la bază conceptul unei Românii NORMALE. A unei ţări care îşi protejează şi apără toţi cetăţenii. Conform Constituţiei, documentul va fi transmis în integralitate Parlamentului şi sper ca în cel mai scurt timp ROmânia să aibă aprobată noua strategie. 

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au fost şi alte puncte la care mă voi referi pe scurt. Am aprobat forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru a participa la misiuni în afara statului în 2021. Armata României va particpa cu 1940 militari şi civili la misiuni şi operaţii în afara ţării, cu 436 mai puţini decât anul acesta. Iar MAI va participa cu 841 militari şi poliţişti, cu 181 mai puţini ca în 2020. 

Am aprobat dezvoltarea şi înzestrarea armatei până în 2026, în perspectivă. Fără o armată puternică nu avem un stat credibil. În comunicatul scris veţi găsi şi alte detalii despre şedinţa de azi. ”, a mai declarat șeful de stat.

Coronavirus-rămânem vigilenți și responsabili

”În finalul acestei declaraţii de presă, ţin să fac unele precizări legate de evoluţia epidemiei. Numărul de cazuri de infectare rămâne destul de constant, ceea ce înseamnă că ne menţinem încă pe un platou. Vom depăşi cu bine această etapă, dacă vom continua să rămânem vigilenţi şi respnsabili. Vom scădea mult numărul îmbolnăvirilor şi vom face posibilă ridicarea cât mai rapidă a multor restricţii", a conchis Klaus Iohannis. 

×
Subiecte în articol: CSAT Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close