Antena 3 CNN Actualitate Legionarul care şi-a paralizat gura muşcându-şi limba pentru a nu divulga unde se ascunde Corneliu Zelea Codreanu

Legionarul care şi-a paralizat gura muşcându-şi limba pentru a nu divulga unde se ascunde Corneliu Zelea Codreanu

 Legionarul care şi-a paralizat gura muşcându-şi limba pentru a nu divulga unde se ascunde Corneliu Zelea Codreanu
30 Dec 2017   •   15:02

În noaptea de 29 spre 30 decembrie 1933, pe malul Lacului Fundeni din Capitală, a fost asasinat economistul Sterie Ciumetti, secretar general al Partidului „Garda de Fier”

Sterie Ciumetti era aromân, originar din Macedonia grecească, refugiat în România interbelică urmare a politicii Greciei de asimilare etnică a aromânilor. Ca urmare a protestelor macedo-românilor împotriva Legii Dobrogei Noi prin care aceştia erau nedreptăţiţi, limitîndu-li-se şansele de stabilire în Cadrilater, în 1930 este arestat şi închis la Văcăreşti. Aici l-a cunoscut pe Corneliu Codreanu, liderul Mişcării Legionare, de care a rămas legat până la moarte. Devine secretar general al Gărzii de Fier. Este rănit grav de jandarmi în timpul campaniei electorale din 1933. La sfârşitul lunii aceluiaşi an, abia eliberat de câteva ore din închisoare, este din nou arestat şi torturat de Poliţie pentru a divulga unde se ascunde Corneliu Codreanu.

sursa: adevarul.ro

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close