Antena 3 CNN Actualitate Locale Barajul unicat în Europa, care se află într-o zonă montană superbă din România

Barajul unicat în Europa, care se află într-o zonă montană superbă din România

România se bucură de multe obiective unicat, din păcate prea puţin cunoscute. Este şi cazul unui baraj afalt într-o zonă de poveste.

Barajul unicat în Europa, care se află într-o zonă montană superbă din România
Sursa foto: Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea
de Alexandra Dima    |    23 Oct 2023   •   11:40

La 104 kilometri de Pitești, într-o zonă superbă, pe cursul superior al râului Dâmbovița, între munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa (județul Argeș), Pecineagu este unul dintre cele mai mari baraje de anrocamente (îngrămădiri de bolovani, piatră, beton) din Europa și de pe glob.

Barajul finalizat acum 40 de ani şi aflat în exploatarea Administrației Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, are nu mai puțin de 107 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 267 metri.

La baraj se poate ajunge mergând pe drumul din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până ce ajungeți în comuna Podul Dâmboviței. De acolo trebuie să mergeți 25 de kilometri cu mașina pe un drum pietruit ce traversează și idilicul sat Sătic, notează Adevărul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Barajul de la Pecineagu, în primele 10 de pe glob

Pecineagu este la ora actuală cel mai mare baraj de anrocamente din Europa, fiind între primele 10 de pe glob.

Lacul de acumulare Pecineagu este amplasat pe cursul superior al râului Dâmbovița, între culmile Munților Iezer-Păpușa și Piatra Craiului, la o altitudine de peste 1100 de metri.

Acesta s-a format prin acumularea apei între doi versanți muntoși după construirea barajului cu același nume. Acumularea are o capacitate de 63 de milioane metri cubi de apă, dar poate înmagazina până la 69 de milioane de metri cubi.

Barajul este construit din anrocamente, cu o mască din beton armat cu grosimea cuprinsă între 1,2 metri (zona inferioară) și 0,30 metri (zona superioară).

Pentru mărirea gradului de siguranță în exploatare a barajului, în perioada 2011 – 2012 a fost executată o lucrare ce a avut ca obiect acoperirea măștii de beton cu o geomembrană care asigură o etanșare suplimentară a acesteia. La acea dată tehnologia a fost folosită pentru prima oară în țara noastră.

Barajul Pecineagu este autorizat din punct de vedere al siguranței în exploatare, putând asigura toate funcțiunile pentru care a fost proiectat: alimentarea cu apă potabilă și industrială a consumatorilor din aval, atenuarea undelor de viitură și producerea de energie electrică.

 

 

×
Subiecte în articol: baraj Argeş
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close