Antena 3 CNN Actualitate Locale Cât câștigă o femeie din România care cultivă cel mai scump condiment din lume. „Am investit mult în primul an. Necesită muncă și îngrijire”

Cât câștigă o femeie din România care cultivă cel mai scump condiment din lume. „Am investit mult în primul an. Necesită muncă și îngrijire”

Cât câștigă o femeie din România care cultivă cel mai scump condiment din lume. „Am investit mult în primul an. Necesită muncă și îngrijire”
Sursa foto: Foto: bihon.ro
30 Aug 2018   •   13:42

O femeie din județul Bihor se pare că a găsit o metodă ingenioasă de a face bani. Viorica Froicu cultivă șofran, acesta fiind considerat cel mai scump condiment din lume deoarece un singur kilogram ajunge să coste 28.000 de euro.

Femeia spune că deși initial „a urât” agricultura, acum și-a schimbat complet părerea. „Am văzut cât câștigă oamenii din agricultură în Italia. Aceia care se țin de treabă”, a precizat Viorica Froicu.

Bihoreanca a pus bazele unei culturi de șofran în localitatea Săldăbagiu Mic. „Am investit mult în primul an. Mi-am făcut gard, un sistem de supraveghere cu camere video. Știți, oamenii nu prea au noțiunea de proprietate privată și se cred tot pe vremea cooperativelor. Șofranul s-a înmulțit apoi extraordinar. Am un hectar de șofran”, a explicat proprietara culturii de șofran.

Șofranul este căutat în întreaga lume pentru aroma și culoarea pe care le dă mâncărurilor. „Prețul unui bulb de șofran depinde de calibrul lui. Între 0,80 lei – 1,50 lei costă cei mai mari, care sunt și cei mai productivi. Pentru 250 mp teren trebuie 5.000 de bulbi. Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran, şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat. Fiecare floare prezintă câte trei stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate. Munca și îngrijirea pe care le necesită fac din șofran cel mai scump condiment din lume”, a spus doamna Viorica, potrivit bihon.ro.

×
Subiecte în articol: femeie Bihor
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close