x close

Exploatare cu scandal la mina Certej. Vor fi folosite cianură și substanțe toxice care pot afecta mediul și viața oamenilor

22 Iul 2019   •   17:50
Exploatare cu scandal la mina Certej. Vor fi folosite cianură și substanțe toxice care pot afecta mediul și viața oamenilor foto- captură Antena 3

Exploatarea minieră de la Certej, de lângă Deva, îi sperie pe oameni. O companie canadiană intenţionează să extragă aurul şi argintul de acolo, însă în procesul tehnologic vor fi folosite cianură dar şi alte substanţe toxice care pot afecta grav mediul, viaţa şi sănătatea localnicilor. Acum, oamenii se tem că zona va fi contaminată. 

Oamenii de la Certej se tem de cianuri, dar şi de iazul de decantare, un lac imens cu steril şi deşeuri de la activitatea miniera. Îşi amintesc cu groază de coşmarul din 1971 când digul depozituilui de steril a cedat şi o mare de substanţe toxice s-a prăvalit peste localitate.

Autorităţile locale nu ştiu exact ce urmează să se întâmple la exploatarea minieră. Compania Deva Gold a fost somată să explice exact ce procedee vor fi folosite şi dacă vor fi utilizate cianuri.

Zăcămintele de aur şi argint care ar putea fi valorificate însumează peste 3 miliarde de euro, cam tot atât cât rezerva de aur a României. Proiectul minier Certej este deţinut de către Deva Gold, o companie joint venture între Eldorado Gold şi firma de stat Minvest Deva.

Citeşte mai multe despre:

deva
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati