Antena 3 CNN Actualitate Locale Fenomen straniu în Munții Metaliferi din Hunedoara: Busolele o iau razna în zona vulcanilor stinși

Fenomen straniu în Munții Metaliferi din Hunedoara: Busolele o iau razna în zona vulcanilor stinși

Fenomen straniu în Munţii Metaliferi, cunoscuţi pentru bogatele resursele naturale de aur, metale rare și prețioase. Oamenii de știință au făcut descoperiri impresionante.

Fenomen straniu în Munții Metaliferi din Hunedoara: Busolele o iau razna în zona vulcanilor stinși
Sursa foto: Facebook/ Munții Metaliferi
de Andreea Ştefan    |    Laura Oană    |    23 Iul 2023   •   17:00

Cercetătorii spun că marea de culmi domoale şi împădurite ascunde rămăşiţele foştilor vulcani, iar complexitatea geologică a determinat apariţia a numeroase bogăţii ale subsolului.

Puţine sunt locurile din Europa care se pot lăuda cu o pleiadă de resurse naturale precum Munţii Metaliferi.

Intercalarea rocilor vulcanice cu calcarele au adus nu doar un relief spectaculos, ci au determinat formarea bogăţiilor subsolului, de la care îşi trage numele şi subunitatea apuseană – minereuri auro-argentifere şi metale neferoase.

Localnicii din comuna Vaţa de Jos îşi amintesc şi acum vechile exploatări, dar au aflat abia recent despre anomaliile magnetice care ar influenţa busolele.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, în anumite zone montane din judeţul Hunedoara, există variații de intensitate a câmpului magnetic terestru.

Măsurătorile făcute în deceniul trecut au evidenţiat mai multe asemenea anomalii magnetice, locuri în care aparatele de navigaţie precum busolele o iau razna.

Rocile vulcanice au scos din anonimat aceşti munţi prin relieful care a adus aici multe comunităţi umane, dar locurile au devenit vestite în lume datorită cămărilor cu comori din subsol. Satul Săcărâmb poate fi cel mai bun exemplu.

Minele de aici au dat lumii zeci de tone de aur, argint şi alte metale rare, dar au fost închise în urmă cu două decenii. În secolele trecute erau considerate cele mai rentabile din Europa.

Pe lângă aur, varietatea de metale descoperite aici i-au adus locului denumirea de "El Dorado"-ul Europei. Acum cei ce vin aici intră într-un sat liniştit de munte unde se vorbeşte despre piramide de piatră şi energii fantastice.

Un alt loc unde cercetătorii au întâlnit anomalii magnetice este Măgura Uroiului. Fostul con vulcanic este cea mai sudică prelungire a Munţilor Metaliferi. Roca de aici a fost folosită încă din Antichitate. 

Datorită formei sale, Măgura Uroiului a primit şi numele de "Cuşma dacilor" şi este locul unde se desfăşoară cel mai mare festival de reconstituire istorică din ţară. Este cel mai bun punct de belvedere din jurul oraşului hunedorean Simeria.

Localnicii nu ştiu exact ce anomalii sunt aici, dar ştiu că îndrăgesc acest loc unde se simt întotdeauna bine.

Localnicii din aceste zone nu ştiu dacă vor continua vreodată cercetările făcute în anii 50, nici dacă se vor redeschide vechile şi diversele exploatări miniere închise treptat după Revoluţie, până în anii 2000.

Până atunci, ei se pot bucura de priveliștile extraordinare şi de energiile bune ale locurilor din Munţii Metaliferi.

×
Subiecte în articol: Hunedoara Munții Metaliferi
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close