Antena 3 CNN Actualitate Locale Prima navă vânător de mine a ajuns în România, după un traseu de 4.500 de mile marine

Prima navă vânător de mine a ajuns în România, după un traseu de 4.500 de mile marine

Prima navă vânător de mine, achiziţionată de la Marina Regală Britanică, a ajuns azi în Portul Constanţa.

Prima navă vânător de mine a ajuns în România, după un traseu de 4.500 de mile marine
Sursa foto: Statul Major al Forțelor Navale
de Cătălina Buzoianu    |    19 Dec 2023   •   12:31

Forțele Navale Române  au organizat marți, 19 decembrie, ora 11.00, în portul militar Constanța, ceremonia de sosire a vânătorului de mine M 270 "Sublocotenent Ion Ghiculescu", noua capabilitate a Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.

Vânătorul de mine a acostat în cadrul unei ceremonii militare organizate de către MApN, la care au participăat oficial din cadrul armatei, dar mai ales din Forțele Navale Române.

Marșul vânătorului de mine către portul militar Constanța a început în data de 15 noiembrie și a durat mai bine de o lună, timp în care a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Marmara și Mării Negre.

Înainte însă de a porni în acest marș, întregul echipaj a fost instruit de către militari dintr-o structură a Marinei Regale Britanice, responsabilă cu pregătirea și evaluarea echipajelor.

În perioada iulie-noiembrie echipajul navei s-a instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice responsabilă cu pregătirea și evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare.

 

Primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
Nava M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” va contribui semnificativ la misiunile de neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră.

Programul „Vânător de mine” a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României și cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic inițial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group și un contract de achiziție cu compania Atlas Elektronik UK, operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown.
Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire.

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.

×
Subiecte în articol: Constanța
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close