Antena 3 CNN Actualitate Locale Salvamont Dâmboviţa, recomandări pentru drumeții în siguranță pe munte

Salvamont Dâmboviţa, recomandări pentru drumeții în siguranță pe munte

Pentru că sezonul turistic de vară este în plină derulare, Salvamont Dâmbovița prezintă o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor montane, mai ales că în urma fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă anumite trasee au fost afectate de viituri.

Salvamont Dâmboviţa, recomandări pentru drumeții în siguranță pe munte
Sursa foto: Salvamont Dâmboviţa
de Claudia Popovici    |    25 Iul 2021   •   00:02

Chiar astăzi salvamontiştii au fost solicitați prin apel 112 să intervină în zona Cheile Zanoagei, acolo unde un turist s-a accidentat la membrul inferior şi nu a mai putut continua traseul.

Salvatorii trag un semnal de alarmă şi informează cetăţenii că o parte din tresee au fost afectate de condițiile meteo imprevizibile din ultima perioadă şi nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă.

În cazul de astăzi, a fost nevoie de mai bine de două ore pentru a transporta victima în siguranță.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest context, Salvamont Dâmboviţa recomandă turiștilor în primul rând să se informeze de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore şi să evite deplasarea pe timp nefavorabil.

- Înainte de plecare în excursie, informaţi-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porţiuni periculoase.

- Informaţi-vă la salvamontişti, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podeţe, marcaje), a refugiilor şi a punctelor salvamont.
- Calculaţi timpul necesar parcurgerii traseului in funcţie de pregătirea dumneavoastră.
- Plecaţi pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condiţiile meteo, pentru specificul traseului şi al activităţilor.
- Luaţi haine de schimb, haine de protecţie împotriva vântului şi ploii şi haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.
- Nu uitaţi că la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condiţiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
- Nu uitaţi să puneţi în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecţie UV, crema de protecţie UV, spray cu piper şi/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical şi punga pentru gunoi.

- Nu încărcaţi rucsacul peste limite rezonabile.
- Evitaţi să plecaţi singur la drum, recomandabil, în grup de cel puţin trei persoane din care una să cunoască zona.

- Informaţi cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriţi să îl urmaţi şi înscrieţi-vă în Registrul de trafic al turiştilor.

- În caz de furtună se recomandă să ne îndepărtăm de apă, ieşitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viaţa.
- Nu uitaţi să vă informaţi din timp despre telefoane utile, cereţi informaţii Salvamontului din zonă apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT).
- Priviţi periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezenţa sau absenţa semnalului şi ţineţi minte locul unde aţi avut ultima dată semnal.
Instalaţi aplicaţia „Apel 112” al STS România şi aplicaţia 0SALVA-MONT pentru a putea fi localizaţi cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenţie.
Telefoane utile:

- Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa: 0726686685;

- Dispeceratul Naţional Salvamont: 0725826668 (0salvamont) pentru informaţii şi recomandări privind zona montană;

- 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

×
Subiecte în articol: Salvamont
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close