Antena 3 CNN Actualitate Locale Şcolile de la sate se închid. La fiecare generaţie, numai în Botoşani se pierd 1.500 de elevi

Şcolile de la sate se închid. La fiecare generaţie, numai în Botoşani se pierd 1.500 de elevi

Satele îşi pierd locuitorii, iar şcolile se închid pentru că nu mai au elevi. Doar judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi la fiecare patru ani. 

Şcolile de la sate se închid. La fiecare generaţie, numai în Botoşani se pierd 1.500 de elevi
Sursa foto: Antena3
de M.Z.    |    04 Mar 2020   •   10:14

Zece şcoli s-au închis în ultimii doi ani, iar în altele mai sunt doar câteva învăţătoare care adună cu greu în bănci copii de vârste diferite.

În şcoala din satul Horodiştea, două învăţătoare şi o educatoare se ocupă de educaţia copiilor. Îi adună pe toţi în trei săli de clasă şi le predau. 

"Sunt ani buni de când populaţia şcolară este în scădere, în ultimul timp parcă mai mult decât altă dată. Familiile au unu-doi, sunt foarte rare familiile care au trei copii", spune Maria Tomacu, educatoare.

Şapte săli de clasă au lacătul pe uşă. Şcoala din Horodiştea, reabilitată cu fonduri guvernamentale, este acum o clădire inutilă. Încă de anul trecut, localnicii comunei numărau casele goale, lăsate în urmă de familiile tinere care muncesc în străinătate. 

La fel este şi în Păltiniş, satul din comuna cu acelaşi nume. Şcoala numără de la un an la altul tot mai puţini elevi. 

"În 2010, aveam 370 de copii, acum cinci ani aveam 260 şi în prezent, aşa cum am spus, sunt 190 de copii", spune Vica Pietrosu, directoarea unei şcoli din comuna Păltiniş.

La fiecare patru ani, judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi. Cea mai mare problemă e la sate, unde, ca să înveţe carte, copiii sunt obligaţi să facă naveta spre centrul comunei. 

Liderii sindicali se aşteaptă şi la reducerea posturilor pentru profesori. Anul viitor, alte şase şcoli şi grădiniţe din judeţ îşi vor închide porţile. 

Şcolile de la sate rămân fără copii

×
Subiecte în articol: şcoli
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close