Antena 3 CNN Actualitate Lovitură sub centură pentru industria farmaceutică. "Medicamentele fac mai mult RĂU, decât bine, iar efectele asupra organismului pot fi devastatoare!"

Lovitură sub centură pentru industria farmaceutică. "Medicamentele fac mai mult RĂU, decât bine, iar efectele asupra organismului pot fi devastatoare!"

Lovitură sub centură pentru industria farmaceutică. "Medicamentele fac mai mult RĂU, decât bine, iar efectele asupra organismului pot fi devastatoare!"
de O.P.    |    10 Aug 2012   •   08:40

Industria farmaceutică, care câştigă anual miliarde de lire sterline, a creat şi introdus pe piaţă, în ultimul deceniu, medicamente noi, care au adus pacienţilor prea puţine beneficii şi au produs destul de mult rău, afirmă experţii.

Afirmaţia potrivit căreia există "o criză inovativă" în domeniul medicamentelor din cauza greutăţii cu care se descoperă medicamente noi şi a cheltuielor mari pe care le implică aceasta este doar un mit, promovat de o industrie preocupată în principal de marketing, adaugă oamenii de ştiinţă.

Faptul că numărul de medicamente noi brevetate în fiecare an se menţine constant - între 15 şi 25 - contrazice afirmaţiile industriei farmaceutice. Dar majoritatea medicamentelor noi aduce modificări minore celor deja existente şi urmăreşte să cucerească un mic segment de piaţă, nu să ofere inovaţii terapeutice reale.

Studii independente arată că 85-90% din medicamentele noi oferă beneficii minime faţă de tratamentele existente, iar unele - cum ar fi analgezicul Vioxx şi Avandia, pentru tratarea diabetului - au avut efecte secundare grave, care au dus la retragerea lor.

Profesorul Donald Light, de la Universitatea de Medicină din New Jersey şi Joel Lexchin, de la Universitatea York din Toronto, scriu în British Medical Journal că situaţia a rămas neschimbată în ultimii 50 de ani. "Aceasta este adevărata criză de inovaţie: cercetarea farmaceutică rezultă în variaţii în general minore ale medicamentelor existente şi majoritatea medicamentelor noi nu se dovedeşte superioară în testele clinice. De asemenea, ele au provocat o epidemie de reacţii adverse, care a făcut să crească costurile asistenţei medicale la nivel naţional", afirmă ei, citaţi da RADOR.





×
Subiecte în articol: medicamente
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close