Antena 3 CNN Actualitate Lucrările de construcţie la Cathedral Plaza trebuie suspendate

Lucrările de construcţie la Cathedral Plaza trebuie suspendate

Lucrările de construcţie la Cathedral Plaza trebuie suspendate
11 Iul 2007   •   23:11

Tribunalul Dolj a decis suspendarea lucrărilor de construcţie la Cathedral Plaza. Magistraţii au admis cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice din Capitală de suspendare a autorizaţiei de contrucţie emisă de primarul sectorului 1. Hotărârea Tribunalului Dolj este executorie. Autorizaţia de construcţie ar putea fi chiar anulată, instanţa pronunţându-se în acest caz pe 4 septembrie. Decizia de miercuri a tribunalului poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Arhiepiscopia solicită public printr-o scrisoare deschisă firmei Millenium Building Development ?să oprească deîndată orice lucrări de contruire pe care le execută direct ori prin intermediul altor societăţi la imobilul Cathedral Plaza?.

Campania pentru împiedicarea distrugerii Catedralei Catolice Sf. Iosif din Bucureşti a înregistrat un prim succes anul trecut, după 38 de zile de război cu autorităţile, când Arhiepiscopia Catolică din Bucureşti a organizat un marş de protest al credincioşilor. Primarul Videanu a anunţat la acea vreme că acceptă mutarea controversatei cladiri Cathedral Plaza, a Millenium Building în altă locaţie. Soluţia era ca Biserica Romano-Catolică să dea la schimb un teren de pe Bulevardul Coposu.

Scandalul privind construcţia ilegală a stârnit şi reacţia Vaticanului. Pe 11 mai 2006 ambasadorului român la Vatican, Mihail Dobre, i-a fost comunicată o notă verbală prin care se cerea oficialilor de la Bucureşti suspendarea lucrărilor de lângă Catedrala Sf. Iosif.

Proiectul blocului de lângă Catedrala catolică a fost pus şi în atenţia DNA şi a MAI. Cazul catedralei a fost prezentat şi Parlamentului European, printr-un text compus de către Ioan Robu, prin care acesta cerea protecţia catedralei catolice.

Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul catolic al Vienei s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu pentru a-i arăta îngrijorarea comunităţii catolice internaţionale faţă de situaţia din jurul Catedralei Sfântul Iosif de la Bucureşti.

?Ceea ce îngăduie Guvernul României nu este normal, dimpotrivă, aş putea spune. Clădirea-mamut din coasta Catedralei pune în pericol nu numai monumentul istoric, ci întreaga comunitate catolică?, consideră Excelenţa Sa Franz Alfred Graf von Hartig, ambasadorul Ordinului Suveran Militar de Malta în România.

Inspectoratul de Stat pentru Construcţii (ISC) arăta într-un raport efectuat încă din mai anul trecut că în conformitate cu Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului, practic proiectul companiei Millenium se găseşte în ilegalitate şi trebuie oprit.

Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif din capitală, aflată la intersecţia străzilor Lutherană cu General Berthelot, a fost ridicată în anul 1883, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena. Stilul catedralei îmbină elemente de arhitectura romanică şi gotică.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close